Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Sat anatomije doktorice...


Nataša Škaričić - ZA HITNU NESPREMNI: Kako su povezani raspad zdravstva i ideološko huškanje?

"Onaj tren kada je na prvu funkciju u Vladi oktroiran farmaceutski menadžer iz Kanade Tihomir Orešković, na ovom smo mjestu najavili da će prvo ozbiljno i dugoročno stradati zdravstvo. Ta je teza odmah držala vodu iz nekoliko jednostavnih razloga: premijer je na vrhu političke asocijacije sklepane iz stranke čija se koruptivna prošlost započeta 90-ih nikada neće razmrsiti i diletanata iz lokalnog eksperimenta pod nazivom Most, koji se na nacionalnu razinu dobacio s agendom bespoštedne štednje. Zajedno, dakle, ne mogu dobaciti dalje od ideje da Hrvatska bude nečije sitno neoliberalno crpilište."

"Ukratko, u sveopćem ludilu od svjetonazorskog i ideološkog pohoda na Hrvatsku, počelo se opasno bludjeti s tezom kako ova Vlada nema nikakve reforme i da samo antagonizira sve i svakog, da bi nas prije koji dan snašla najava sasvim konkretnih promjena u zdravstvu koje bi trebale početi već od svibnja. Nije, dakle, točno da ova vlast nema nikakve reforme: razaranje sektora koji vrti oko 26 milijardi kuna godišnje, a funkcija mu je povezana s ljudskim pravima i socijalnom pravednošću, itekako je reforma s ozbiljnim reperkusijama i ona nigdje u svijetu ne bi prošla ispod radara."

"U Hrvatskoj ovaj tren nije tako jasno gdje će se povlačiti crta i na što bi se više trebali usredotočiti; je li veći problem otimanje javnog sektora ili divljajući nacionalizam, jer je u kakofoniji šokantnih informacija realno teško uočiti da se radi o istoj stvari čiji je izvor etički egoizam. Međutim, sva je prilika da će se histerično domoljublje smiriti kad se ekonomski apetiti namire, a iza toga će ostati pustoš čak i za onaj dio biračkog tijela koji se sad veseli profašističkoj nabrijanosti i oštrenju motki na komunizam i slične halucinacije. Štoviše, moglo bi se dokazivati da će ta pustoš najviše pogoditi upravo taj dio društva, jer je fenomen najviše povezan s problemima ekonomske deprivacije."

"Zbog svega ovoga pustimo sad plač zbog generičkih nevolja neoliberalizma: ovo je preko toga. Radi se o bezobrazno nestručnoj, opasnoj i protuzakonitoj ideji i strategiji provedbe koja iz tog razloga neće proći ili neće preživjeti realizaciju. Još da napomenemo da su Nakić i Domoljubna koalicija zamislili da bolničke hitne pomoći budu samo prva meta reformskih udara, a da odmah potom nastave razaranje zdravstva, u pravcu još većeg penaliziranja osiguranika za apsurdan i korumpiran ustroj zdravstva."


Post je objavljen 12.04.2016. u 22:00 sati.