Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

131. vs. 144.

Kad god se negdje na internetu potegne rasprava o legalnosti snimanja, pogotovo snimanja na raznim javnim mjestima, neizostavno se dogodi da netko, najčešće onaj tko tvrdi da je snimanje zabranjeno, citira slijedeći članak zakona:

Članak 131.

(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.


Međutim, nisu svijesni da su u krivu, jer postoji jedan problem:
Taj članak zakona više ne vrijedi!!!

Radi se o članku iz starog kaznenog zakona RH koji je prestao vrijediti 31.12.2012. godine, a koji je bio prilično neodređen u smislu da se moglo vrlo proizvoljno tumačiti što bi se zapravo moglo smatrati "neovlaštenim" i "kriomice". Naime, 1.1. 2013. stupio je na snagu novi kazneni zakon, a u kojem vrlo precizno stoji slijedeće:

Članak 144.

(1) Tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(3) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po prijedlogu.
(4) Snimke i posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz ovoga članka će se oduzeti.

Drugim riječima:

Dakle, prema ovom članku, pravo na privatnost (u vidu zabrane snimanja bez dozvole snimljene osobe i objave takve snimke) ima osoba koja se nalazi u stanu, tj. unutar svoja ili tuđa 4 zida, ili u bilo kojem drugom prostoru koji je na neki način zaklonjen od pogleda javnosti (kao npr. kabina za presvlačenje, kabina WC-a, neprozirnim zidom ili visokom živicom ograđeno dovorište, isl...).

Indirektno, to znači da se na svim drugim mjestima koja su vidljiva i dostupna (pogledu) javnosti ne može očekivati privatnost, te da je snimanje dozvoljeno (naravno, ako nema istaknutog znaka zabrane snimanja).

Post je objavljen 12.04.2016. u 20:48 sati.