U Sremskim Karlovcima, u obiteljskoj kući i prostranom dvorištu s oko 200 košnica
i stotinjak sačuvanih predmeta kojima je pčelario njegov djed, Bora Živanović je 1968.
godine osnovao mali obiteljski muzej, jedinstven u našoj zemlji. Izložio je predmete
koji se danas zaista rijetko mogu vidjeti i trudio se da uz zanimljivu priču o njima,
zainteresirani posjetitelji osjete miris voska i propolisa iz minulih vremena.
Pčelinjak, zajedno s izložbom, postao je poligon za obuku učenika, na kome su oni
mogli sagledati i tradicionalan i moderan način pčelarenja. Na izložbi su im bili
dostupni razni tipovi košnica i mnogi predmeti koji su se upotrebljavali prilikom rada
oko pčela i pčelinjih proizvoda.
I danas se tu nalazi istresaljka iz 1876. godine, parni topionik za vosak iz 1881.
dimilica i dr. Najatraktivniji eksponat je svakako košnica u obliku crkve iz (1880).
Ona je godinama ukrašavala veliki pčelinjak Jovana Živanovića (1814-1916)
koga nazivaju ,,ocem racionalnog pčelarstva u nas ''.
Mnogi eksponati, dokumenti i knjige pričaju o ovom neobičnom čovjeku koji je kroz
cijeli svoj život preplitao dvije sasvim različite znanosti-filologiju i pčelarstvo. Kada
mu je ustanovljena tuberkuloza, savjetovan mu je odlazak u prirodu i pčelarenje,
pa je apiterapijom prvo izliječio sam sebe, a zatim dobio petnaestero djece!
Započeo je s filologijom, tako što je poslije završene u Beču studirao slavistiku i
još tada bio veliki pristalica Vuka Karadžića. Jovan Živanović i na polju pčelarstva
postiže veoma značajne uspjehe, i kao praktičar i kao pisac. Naime, prihvativši
teoriju o pčelarstvu poljskog znanstvenika Đerzona, on je ovu gospodarsku
granu postavio na modernu, znanstvenu osnovu. Tako se racionalno pčelarstvo
kod nas primjenjuje od osamdesetih godina 19. stoljeća, kada je on počeo
pčelariti. Njegov pčelinjak 1907. broji 400 košnica ,, amerikanki '', koje je
sam konstruirao.
Živanovićeva košnica odigrala je revolucionarnu
ulogu u prelasku s nepokretnog na pokretno saće.
Napisao je i knjigu ,, Srpske pčelar '' (koja je nedavno
ponovno tiskana), ,,Srpski rječnik za kovandžije '', ,,O medu '', i druga djela.
Probamo med sa susamom, med s propolisom i livadski med.