Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pjegica3107

Marketing

Kopački rit i ja....

Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na sjeveroistoku Republike Hrvatske, odnosno dio je geografskog područja Istočne Hrvatske. Zauzima jugoistočni dio Baranje, prirodno najbolje izdvojene cjeline u okviru Istočne Hrvatske, koja se prostire između Drave, Dunava i granice s Mađarskom.
Reljef područja Kopačkog rita je rezultat rada vode, kako same rijeke, tako i poplavnih voda koje plave područje.
Rijeke u svom živom toku stvaraju sprudove i otoke – ade – te rukavce koje ovdje zovu „dunavac“ ili „stara Drava“.


Unatoč svim problemima koji se javljaju za posjetitelje se, osim kulturološkog sadržaja, pripremaju i drugi razni sadržaji – od seoskog do rekreacijskog i izletničkog turizma kao što su: Putovanje kroz „srce“ močvare ( od posebnog zoološkog rezervata – vožnje brodićem na Sakadaškom jezeru – do Kopačkog jezera gdje obitavaju velike kolonije ptica – Hulovski kanal do Dunava – Dunavom i Dravom do Osijeka ); Promatranje ptica ( eng. bird watching ovisno o sezoni, u pojedinim mjesecima može se vidjeti 50 do 90 vrsta. Najviše je vrsta u svibnju i listopadu tijekom proljetne i jesenske seobe ptica. Tijekom listopada organizira se, već tradicionalno, takozvani međunarodni festival ptica European Birdwatch u zajedničkoj organizaciji javne ustanove i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode );

Još su zaista zanimljivi -Dvorci Kopačkog rita;c) Etnoselo Tikveš (Tikveš je naselje ili pustara u općini Bilje na 19 kilometara od Bilja. Nalazi u središtu sjevernog dijela Parka prirode u blizini crpne postaje Tikveš na Vemeljskom Dunavcu. Od kraja 19. stoljeća u pod nazivom Tökös pustara u sastavu je naselja Vardarac, a 1914. godine ima 19. stanovnika. Kao samostalno naselje se u popisima stanovništva prvi put spominje 1948. godine sa 153 stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u naselju je stanovalo 73 stanovnika, a danas broji samo 29 stanovnika u 12 kućanstava. Nastalo je izgradnjom niza samostojećih prizemnih građevina obodno uz prometnicu; Etnosusreti – svake se godine u Bilju početkom jeseni održavaju etnosusreti „Zajednička baština“ – tijekom manifestacije lokalno stanovništvo izlaže svoje domaće proizvode: tradicionalne alate, razne rukotvorine i ostale suvenire te jedan od oblika turističke ponude u sklopu koje zainteresirani posjetitelji imaju mogućnost kroz leću svog objektiva promatrati pticu ili drugu životinju.



Post je objavljen 10.04.2016. u 17:59 sati.