Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Monsanto: Ne kupujemo zemlju u Slavoniji

ZAGREB - Iako je premijer Tihomir Orešković još prošlog tjedna izjavio da 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji traži investitor s Bliskog istoka, to nije omelo neke hrvatske portale u širenju glasine da Orešković želi hrvatsku zemlju dati američkom Monsantu, kojeg nazivaju najzloglasnijim proizvođačem hrane u svijetu. Na društvenim mrežama niču posebne grupe protiv dolaska Monsanta u Hrvatsku, koji ovdje, inače, posluje već godinama. A što kažu u Monsantu? Dr. Zoran Petrović, direktor za područje bivše Jugoslavije i Albanije, poručuje da taj biotehnološki div nije zainteresiran za najam ni kupnju zemljišta u Hrvatskoj
"Hrvatska, probudi se: Orešković planira Slavoniju dati Monsantu– korporaciji koja 'ubija' ljude?" - tako glasi naslov podužeg članka objavljenog na jednom hrvatskom portalu u nedjelju. Autor članka, potpisan inicijalima, svoju konstrukciju temelji na dezinformaciji da je Monstanto investitor koji će posredstvom Oreškovića, 'odgajanog pod skutima židovsko-izraelskih korporacija', dobiti hrvatsku zemlju. Uvrstio je taj autor i jednu, kako kaže, činjenicu: 'da će Monsantovo sjeme doslovce ubiti plodnost hrvatske zemlje, ali i otrovati velik broj ljudi koji će ni ne znajući jesti GMO hranu'. Na Facebooku niču grupe sličnog sadržaja: 'Ne želimo Monsanto u RH', 'Istinom protiv laži'...
U Hrvatskoj je, međutim, proizvodnja genetski modificiranih organizama zabranjena, pa tako ni Monsanto ovdje ne prodaje niti promovira GMO, već uz herbicide i pesticide uglavnom prodaje sjeme hibridnog kukuruza Dekalb i uljane repice.
Zoran Petrović, regionalni direktor tog biotehnološkog diva sa sjedištem u St. Louisu i uredima u cijelom svijetu, pa tako i na Bliskom istoku, opovrgnuo je za tportal to da Monsanto traži zemljište u Hrvatskoj i da je tim povodom kontaktirano s Tihomirom Oreškovićem.
- Apsolutno ne. Nisam čak ni čuo tu vijest. Na moju veliku žalost, osobno ne poznajem premijera Oreškovića. Nikad nisam razgovarao sa čovjekom.
Monsanto nema afinitet uzimati zemlju u zakup ili je kupovati, kazao je Petrović za tportal.
Znači, Monsantu u poslovanju uopće nije potrebno zemljište?
- Ne samo da nam nije potrebno zemljište, nego uopće nismo razmatrali takvu soluciju, ni za Hrvatsku ni za regiju u kojoj sam nadležan, ponavlja Petrović, inače zadovoljan poslovanjem Monsanta u Hrvatskoj.
Upitan ima li kakvih drugih očekivanja od nove hrvatske Vlade u cilju daljnjeg unapređenja biznisa, odgovara da Monsanto ovdje apsolutno dobro posluje i uz postojeće zakone.
- Nemamo nikakav problem ni neke posebne želje. Ne očekujemo od nove Vlade ništa specijalno bolje nego što je bilo do sada. Uvijek, naravno, postoji mogućnost da se malo ubrza administracija, ali to je vječiti problem svugdje – i u drugim državama EU-a, u Mađarskoj, Austriji. U principu, svi hrvatski zakoni po pitanju našeg biznisa usuglašeni su s EU-om i mi smo im u potpunosti prilagodili naše poslovanje, objasnio je Petrović.
Regionalni direktor dodaje da je tvrtka Monsanto uvijek usuglašena s lokalnim zakonima, pa tako i sa zakonom o GMO sjemenu,
što znači da u regiji za koju je on nadležan ne nudi niti komercijalno niti eksperimentalno GMO sjeme iznajmljivanje stanova Pantovčak

Post je objavljen 07.04.2016. u 10:45 sati.