Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Iz života naših molitvenih vijenaca

Duhovna obnova članova Molitvenog vijenca Kraljice obitelji
u vinkovačkoj župi Srca Isusova


IgreKlik - Igrice online

U župi Srca Isusova u Vinkovcima održana je u subotu 27. veljače duhovna obnova članova Molitvenog vijenca Kraljice obitelji. Velik broj članova vijenca, ali i župljana, odazvao se pozivu da u korizmenom vremenu molitvom i razmatranjem dodatno obogati i produbi svoj duhovni život.

Obnovu je predvodio župnik Matej Glavica, a započela je nagovorom o milosrđu. Najprije je župnik nabrojao tjelesna i duhovna djela milosrđa potičući vjernike da u sebi nastoje pobuditi milosrdni duh prema ljudima koji nas okružuju, i to na poseban način sada u korizmenom vremenu. Iako je svaki kršćanin pozvan svakodnevno živjeti milosrđe, korizma je vrijeme kada to Crkva, uz post i molitvu, stavlja u središte pojedinačnih pobožnosti i aktivnosti. Osobito je važno pružiti pomoć gdje je potrebna, a ne čekati da nas netko zamoli za nju, jer mnogi nisu u stanju tražiti pomoć ni u najvećim nevoljama.

Primjer kako treba milosrdno živjeti i pomagati drugima župnik je dao kroz evanđeosku priču o milosrdnom Samaritancu. Iako su mnogi prije njega prošli pokraj unesrećenog čovjeka, neki ga nisu vidjeli, a drugi ga nisu htjeli vidjeti. Samaritanac ga je vidio, ganuo se i odlučio mu prići i pomoći. Očistio mu je rane i zbrinuo ga.

Tri su faze u iskazivanju milosrđa: vidjeti nevolju drugoga, sažaliti se nad njegovom mukom i odlučiti mu pomoći. Poticaj kreće od oka (vidjeti), nastavlja prema srcu (sažaliti se) i završava na ruci pruženoj bližnjemu (odlučiti pomoći).


Jedno od najvećih milosrdnih djela koje možemo iskazati drugome je i oprost,ost, pa su posebno pozvani oni koji su u dugogodišnjim zavadama oprostiti onima koji su ih povrijedili.

Nakon nagovora izmoljena je žalosna krunica, a poslije nje je župnik Glavica služio svetu misu. Budući da je čitan evanđeoski odlomak o razmetnome sinu iz sv. Evanđelja po Luki, župnik je u propovijedi kroz odnos oca i sinova oslikao odnos Boga i čovjeka te nas ljudi međusobno.

Milosrdni otac, koji je slika Boga, najprije pušta mlađeg sina da učini po svome naumu, iako je svjestan da mu to neće donijeti dobro, ali ne želi ga silom spriječiti. Zatim strpljivo čeka svoga odmetnutoga sina da mu se vrati. Kad ovaj dođe raskajan, odmah mu oprašta i vraća sinovske privilegije. Tako postupa naš milosrdni Otac. Stariji sin, međutim, kad se vratio s polja i čuo što se dogodilo, zamjera svome bratu prijestup i o njemu ružno govori potpuno nespreman oprostiti mu.
To je slika odnosa među nama ljudima: jedni o drugima iznosimo loše stvari, najprije primjećujemo mane jedni drugima, a vrlo rijetko u bratu čovjeku gledamo ono dobro. Cilj je nastojati slijediti Božji uzor, gledati u bratu ono dobro, a pogreške oprostiti.

Na kraju mise izloženo je Presveto, a župnik je nakon klanjanja njime blagoslovio sve nazočne vjernike. Time je završena subotnja duhovna obnova za Marte i Marije, nakon koje je zajedničko druženje nastavljeno u župnoj dvorani.

(Darko Posarić)


Post je objavljen 06.04.2016. u 08:48 sati.