Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Proljeće stiglo u Samobor

Šetajući sa suprugom tijekom današnjeg prijepodneva od stana prema centru grada vidjeh: stiglo je proljeće u Samobor. Pomislih: ajd' da s mojim blogerima podijelim radost buđenja prirode i ljudi; da prekinem loše vijesti iz zemlje Nedođije. Evo što sam snimio mobitelom.

Na novouređenom trgu kraj tržnice sagrađena je lijepa fontana. U strahu da ne smrzne tijekom zime (ma daj, koje zime?), komunalni je radnici demontirahu, a za Uskršnje su blagdane u bazen postavili 'zečju obitelj'. Vjerojatno se još uvijek boje smrzavice pa 'obitelj' boravi u fontani i dalje na radost i veselje djece.



Ova jaja u bačvi, također ostatak od Uskršnjih blagdana, toliko su mi se dopala da nisam mogao ne podijeliti ih s vama. Možebitno da se sviđa i vlasniku kafića kraj kojeg je postavljenja, jer je su još uvijek tu.


Magnolija u cvatu. Ova je mala…


…a ova velika. Kako je na balkonu boravio njezin vlasnik, upitali smo ga da li možemo snimati. Nema problema, odgovorio je, možebitno ponosan i zadovoljan što nam se njegovo drvo dopada.


U blizini našeg stana ima jedan mali kafić, „Arabija“ mu je ime. Tu znamo popiti kavu, pogotovo ljeti, kad je za odlazak u grad prevruće. I tu je stiglo proljeće. Vlasnik pažljivo čisti spužvom i vodom metalnu konstrukciju nadstrešnice. Dok sam popio kavu i 0,03 pelinkovac, tri puta je mijenjao vodu u kanti. Priznajem, iznenadio me. Ugodno.


U Samoboru ima ulica sa prekrasno uređenim dvorištima. Takvo je jedno i s ovim prekrasnim crvenim grmom…


…da bi samo korak dalje, u drugom, plamtio žuti grm u svoj svojoj ljepoti.


Samoborom protječe rječica Gradna. Ima dosta veliki pad. Da se spriječi erozija korita, postoji cijelim njezinim tokom niz kaskada, malih slapova i brzaka. Evo nekoliko njih.

Slap s mostićem…


…ponovo žuti grm, ali u društvu brzaka…


…i na kraju mali, skromni, ali lijepi cvijetak u malešnom pritoku Gradini. Zaslužuje i on da ga se ovjekovječi.


Ova rascvala voćka najavljuje da bi moglo biti plodova, ne bude li više mraza ili snijega.


Da i ja završim, kako to čini najčešće lastavica, jelom.


Supruga je pripremila 'haluške' na samoborski način: pužići, sir, vrhnje i komadići prženog špeka. Inače, to je slovačko jelo od kuhanog krumpirovog tijesta prethodno provučenog kroz specijalnu cjediljku, sira brinzle i sitnih komadića prženog špeka. Jelo se ne žvače, već guta. Izvrsno ga spravlja naša prijateljica Slovakinja. Naravno, treba ga obilato zalijevati pivom, po mogućnosti „Pilsner“-om.
Mi smo to radili domaćim, „Karlovačkim“!


Post je objavljen 02.04.2016. u 20:40 sati.