Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pjegica3107

Marketing

Od Krapine do Skadarskog jezera _ 3. dio

Samo nekoliko minuta dalje nalazi se pješački Ruski most izgrađen 2008. godine koji je Moskva poklonila Rusiji.
Taj dašak Rusije širi se i na desnu obalu Morače, tik ispred mosta, gdje pješake dočekuje spomenik pjesnika, boema i kantautora Vladimira Visockog.
U tzv. klub novih mostova ubrajaju se i pješački most preko Ribnice, izgrađen 2001. godine, preko Morače – veza Malog brda i Zagoriča, izgrađen 2009. godine, i na kraju most preko Cijevne u Dinoši, izgrađen 2009. godine. Najprometniji most nosi ime prvog predsjednika Crne Gore Blaža Jovanovića, a građen je od 1948. do 1950. godine i u to vrijeme je bio jedan od najvećih u bivšoj Jugoslaviji.


Zaista je Ana u pravu – mostovi su moja opsesija.
Moram malo stati.
Ne mogu sve ono što sam prošao zaboraviti, ili samo tu i tamo spomenuti, a mostovi da mi budu glavna priča.
Zaista – ne smijem !
U međuvremenu dobro dođe još jedna kavica s Mladenom u Delti (nešto kao naš West Gate ) pa pravac Hram.
Hram je ustvari crkva vaskresenja Hristovog i glavni je i najveći pravoslavni hram u Podgorici te je središnja crkva Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Prvi radovi na gradnji saborne crkve započeli su 1993. godine da bi 1997. godine bila izgrađena Kripta koja se nalazi u podzemlju a nakon toga započeli su radovi na površinskom dijelu koji su završeni 1999. godine postavljanjem zlatnog križa na kupolu Saborne crkve.
Unutrašnjost crkve je monumentalna oslikana sa brojnim freskama a posebnu pozornost privlači freska na kojoj su prikazane osobe u paklu kao što su Marx, Engels i Tito, ali i suvremeni crnogorski političar, došapnuo mi Mladen, Ranko Krivokapić.
Jedan crtež osobe na navedenoj freski izaziva puno polemike u glavnom gradu Crne Gore ali zaključak onih koji raspravljaju o tome je jedinstven – na njoj se nalazi Milo Đukanović, trenutni premijer Crne Gore.
Dva dana u Podgorici. Zahvala ljudima koji su me primili i ništa mi nisu naplatili. Hvala Velibore, Radmila i Mladene.
Vrijeme je da se krene iz glavnog grada u prijestolnicu Crne Gore – Cetinje.


Post je objavljen 31.03.2016. u 18:19 sati.