Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Deus ex machina


Osmjeh na ministrovu licu najbolje govori koliko je sretan da je riješio problem dugova u zdravstvu

Obrazlažući odluku o povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je to jedna od mjera koja će dovesti do povećanja prihoda zdravstvenog sustava.

“To je mjera koju smo, na žalost, morali donijeti. To nije naš izbor, naš izbor bio bi, ako mene pitate, da ne moramo ništa plaćati za dopunsko osiguranje ali, nažalost, to nije moguće i morat ćemo povećati stopu za one koji plaćaju dopunsko da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, izjavio je Nakić nakon Vladine sjednice.

Deus ex machina? Neočekivano rješenje? Ma daj! Pače, potpuno u skladu s dosadašnjom politikom svih vlada!

Cinik u meni bi rekao: genijalno! Jer jedino što se od naših vlada, lijevih ili desnih, može očekivati je povećanje nameta i smanjivanje prava. Ništa novo pod kapom hrvatskom.

Ali, neka tako bude, neka cijene usluga rastu a kvaliteta opada. Ovo potonje je sigurno slijedeća mjera koju će ministar 'izvući iz šešira' za spas zdravstva. A ako ni to neće biti dovoljno još uvijek preostaje ukidanje 'besplatnog' zdravstvenog osiguranja. Ako može Amerika što ne bi i mi. Naravno, doprinosi za zdravstvo ostaju.

Međutim ne mogu podnijeti da on pri tome roni suze nad jadnim bolesnicima govoreći: „“To nije naš izbor.“ Nego, molim vas Ministre, čiji je to izbor ako ne Vaš. Da nije slučajno korisnika zdravstvenog osiguranja, pogotovo onih koji su bolesni.

I dalje „naš izbor bio bi, ako mene pitate, da ne moramo ništa plaćati za dopunsko osiguranje“. Pa koga ćemo pitati nego Ministra? Ako pak tvrdite da bi vaš izbor, ili kako Vi kažete „naš“ misleći valjda na Vladu a ne Vas osobno, bio da se dopunsko ne plaća, zašto onda radite nešto što je protiv Vašeg uvjerenja?

Ako dozvolite ja ću Vam reći: zato što ste kao Vlada (a to vrijedi i za sve dosadašnje) nesposobni da stvar sa zdravstvom riješite na zdrav način. Jer jedino je zdravo rješenje tog problema, kao i problema mirovinskog sustava, povećanje broja mladih i zdravih koji rade i koji će puniti fondove svojim doprinosima iz plaća. Ima, doduše rješenje koje su neki s brčićima primjenjivali ne tako davno u prošlosti, no to je ipak predrastično, zar ne g. Ministre?

Nažalost, od svih obećanja koje smo čuli od Vaše koalicije (vrijedi i za onu drugu), o tome kako će se olakšati zapošljavanje mladih i zdravih, nismo vidjeli još ništa. Pače, birokracija radi sve, sukladno zakonima i propisima koje predlažu Vlade a donosi Sabor, da onemogući idealistima (naivcima?), koji to pokušavaju, otvaranje novih radnih mjesta.

I zato nemojte prodavati floskule kako to činite „da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, jer od svih pobrojanih, usluge zdravstva koriste najviše umirovljenici, i to i s malim i velikim primanjima.


Post je objavljen 30.03.2016. u 19:04 sati.