Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Ponos i predrasude i ZOMBIJI?


Nakon što sam tijekom godina odgledala valjda sve dostupne verzije, što filmske što serijske (počevši od crno-bijele verzije sa Olivierom pa na dalje), nisam ni trena dvojila hoću li pogledati, po naslovu vrlo izglednu, treš verziju omiljenog mi klasika Jane Austen.

"Zombiji (i) u Ponosu i predrasudama?! Ajde, jedva čekam da i to vidim!", rekoh si.

I priznajem da sam se zabavila čak i više nego sam očekivala. Zapravo se ne sjećam kad sam se zadnji put gledajući film tako slatko nasmijala, ali ne zato, kako bi možda pomislili, jer bi "Ponos i predrasude i zombiji" bili obična parodija ili toliko treš da im se može samo smijati, već zato što sam otkrila da je riječ o iznimno lucidno zabavnom, duhovitom, pa i subverzivnom filmiću, oksimoronskom dobrom trešu, koji na najotkačeniji način u P&p ekranizacije donosi dobrodošlu svježinu i slobodnom im interpretacijom ubrizgava novi život (i to, ironijski, ni manje ni više nego kroz zombije tj. nemrtve), podižući cijeli koncept heroizma Elizabeth (Liz) Bennet na još višu razinu. Valjda i nije moglo drugačije nego pomaknuto, s obzirom na status filmskih prethodnika.

Ova je verzija (po spin-off romanu Seth Grahame-Smitha) snimana prošle godine upravo na veliku obljetnicu sad već kultne šestodijelne verzije BBC-a iz 1995. (koja je među zvijezde vinula Colina Firtha kao najdomljivijeg Mr. Darcya) i o kojoj su ispisani brojni osvrti i kartice fenomenoloških analiza, a koja se upravo prigodno reprizira i na našim malim ekranima. Nakon te s razlogom omiljene verzije pomislili bi da se iz P&p više ništa novo nije moglo iščitati, ali na moju radost čini se da se još uvijek može.

Uz duhovite reference na antologijske scene svojih prethodnika i dužno poštovanje spram duha izvornika, "Ponos i predrasude i zombiji" nude britak komentar modernog društva, vispren i osuvremenjen pogled na rodne uloge te muško-ženske odnose, koji bi, sigurna sam, odobravala i sama autorica. Pa tko voli (i nije osjetljiv na neizbježno razmrskavanje zombijevskih glava i prolivanje hektolitara krvi), nek` izvoli!

p.s. pravi kraj sačekati nakon odjave!


Post je objavljen 30.03.2016. u 01:00 sati.