Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Hrvatska slijedi trend oporavka tržišta nekretnina

U Zagrebu su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u posljednja tri mjeseca prošle godine porasle 3,81 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazuju podaci Global Property Guidea
Europska tržišta nekretnina zabilježila su pravi procvat na kraju prošle godine, pa je tako među 10 svjetskih tržišta s najsnažnijim rastom čak njih šest bilo iz Europe, ističu u Global Property Guideu, prenosi banka.hr.Turska je zasjela na prvo mjesto na europskoj i globalnoj ljestvici rastom cijena prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 14,32 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su uvećane 11,88 posto. Na tromjesečnoj su razini porasle 5,66 posto.
Na drugom je mjestu europske i globalne ljestvice Švedska s rastom cijena za 12,34 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, znatno snažnijem nego u istom razdoblju godine ranije kada su uvećane 8,78 posto, što autori istraživanja pripisuju negativnim kamatnim stopama i manjku stambenog prostora. Na tromjesečnoj su razini cijene u razdoblju do listopada do prosinca 2015. porasle 2,2 posto.
Rumunjsko je tržište nekretnina također bio neobično snažno u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu i fokusu vlade na obnovu povjerenja građana. Tako su prosječne prodajne cijene apartmana porasle rekordnih 7,74 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. U istom razdoblju godine ranije smanjene su 1,59 posto. Na tromjesečnoj su razini smanjene i u posljednja tri mjeseca 2015., za 2,05 posto.
Njemačka je također bila među najsnažnijim tržištima nekretnina u svijetu na kraju 2015., ponajprije zahvaljujući manjku stambenog prostora i snažnim ekonomskim temeljima.
Indeks cijena apartmana porastao je na kraju 2015. za 7,62 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada je zabilježio 1,83-postotni rast.
Na tromjesečnoj razini cijene su porasle 2,56 posto nekretnine Zadar

Post je objavljen 29.03.2016. u 09:07 sati.