Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Od 576 lokalnih jedinica samo 32 učinkovito brinule o nekretninama

ZAGREB - Imale su oko 17.000 zaposlenih, od čega 806 dužnosnika, no samo su 32 od ukupno 576 lokalnih jedinica učinkovito upravljale i raspolagale nekretninama - građevinskim zemljištem, poslovnim prostorima i stanovima, iščitava se iz revizije Državnog ureda za reviziju koja je obuhvatila sve županije, gradove i općine. Nekretninama je učinkovito upravljalo i raspolagalo samo sedam županija, 19 gradova i šest općina, a na tom popisu nema najvećih gradova - Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Zadra..., otkriva revizijsko izvješće koje je obuhvatilo poslovanje jednica od 2012. do 2014. godine. Sve ostale jedinice to su radile djelomično učinkovito.
Oznaku učinkovitih dobile su Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija.
S nekretninama su učinkovito postupale općine Domašinec, Kotoriba, Nedelišće, Orehovica, Rakovica i Sveti Martin na Muri. Istim se mogu pohvaliti gradovi Buzet, Čakovec, Duga Resa, Gospić, Karlovac, Kastav, Ivanec, Labin, Ludbreg, Opatija, Ozalj, Prelog, Senj, Slavnski Brod, Slunj, Umag, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.
Dojmljiv je broj nekretnina koje su krajem 2014. imale lokalne jedince - radilo se o gotovo 22.500 poslovnih prostora, 18.400 stanova i 338 milijuna četvornih metara zemljišta. Njihovim raspolaganjem jednice su u tom razdoblju uprihodovale 2, 8 milijardi kuna.
Revizija je otkrila niz rupa u postupanju s imovinom. Neke jedinice, primjerice, nemaju podatke o stvarnom stanju svoje imovine, nisu utvrdile namjenu nakretnina, nisu ustrojile evidenciju ostvarenih prihoda i rashoda za svaku nekretninu, pojedine poslovne prostore davali su u zakup bez javnog natječaja i bez ugovora o zakupu... Još porazniji je podatak da krajem 2014. nije korišteno čak 3500 poslovnih prostora (15 posto) i gotovo 2000 stanova.
Petinom poslovnih prostora (4170), dakle poslovnim zgradama, mjesnim i vatrogasnim domovima i garažama raspolagao je Zagreb, dok ih Zadarska i Istarska županija nisu ni imale, pa su za poslove iz svoje nadležnosti koristile tuđu imovinu. Po brojnosti poslovnih prostora slijede Rijeka (1842), Split (822), Pula (662), Zadar (455) i Osijek (385). Među općinama prednjačile su primorsko-goranske, poput Matulja (79) i Lovrana (78). Više od tri četvrtine općina (gotovo 77 posto) imalo je do 20 poslovnih prostora, a pet općina ih nije imalo.
Krajem 2014. lokalne su jedinice za svoje potrebe koristile oko 2500 poslovnih prostora, u zakupu s ugovorenom zakupninom bilo ih je oko 10.000, a bez ugovorene zakupnine oko 3200. Udruge su na taj način koristile 2639 prostora, a političke stranke 147.
Revizija je utvrdila da prostori nisu dodjeljeni javnim natječajem, da s pojedinim korisnicima nisu zaključeni ugovori o zakupu, a za neke su prostore režijske troškove plaćale županije, gradovi, odnosno općine. Utvrdila je i da su lokalne jedinice udrugama povremeno i bez naknade davale mjesne domove za sastanke i provedbu programa iako važeći zakon ne dopušta takvu mogućnost.
Revizija je otkrila da su neke jedinice imale svoje poslovne prostore, ali ih nisu koristile, a istodobno su zakupljivale ili kupovale druge, bez da su utvrdile
mogu li iskoristiti vlastite resurse. O kojim je jedinicama riječ u izvješću se ne navodi nekretnine Zagreb

Post je objavljen 29.03.2016. u 09:04 sati.