Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

Nužnost svakodnevnih besmislica

 photo tom_kill_beus_zpsfn1p8kpk.jpg

Čovjekolovka

Postavio sam nekoliko čovjekolovki, baš ono da joj se propisno zgadim. Egzaltoza je, naime, sklona ljudima. Sumnjam da se s nekima već i ševila. Meni je to degutantno i krajnje perverzno. Najlakše ću ih navući ukoliko uzmem malo zahodskog papira i pošpricam ga mirisom novca, znao sam. Ali isto tako sam im mogao prodati par jeftinih samoideja. Torbu s novcem ostavio sam na rubu šume. Baš me zanimalo tko će se ovog puta primiti na lijepak.
Tip kojeg sam ulovio bio je pisac. Odazivao se na ime Franz Kafka. Bijedan drhtavi žgoljavac uporno je tvrdio kako je novac uzeo da bi ga odnio na policiju, koja će ga pak proslijediti vlasniku. Ne znam zašto, ali smilio mi se. Čak je, vjerujem, govorio istinu.
Što da radim s tobom, pitao sam se naglas.
Pustite me dragi gospodine, jecao je u kutu prostorije.
Nipošto, rekao sam, napravit ću od tebe nadčovjeka.
Nisam Vam ja materijal za nadčovjeka, ja sam samo jedan sjebani pisac i to je sve.
Nipošto, svako ljudsko biće ima potencijal za više, insistirao sam.
Možda, ali rijetki mogu izdržati taj presing, pogledajte samo Nietzschea. Taj je od silnog upiranja posve šenuo umom.
Sad, znao sam i ja nešto o ljudima. Rekao sam:
Nietzsche je šenuo od sifilisa, a ne želje za boljom varijantom sebe.
Ne, ne gospodine, previše znanja...
Dosta, navukao si se na krivi mem, mladiću. Sigurno si imao pogrešne uzore. Hajde, reci, tko su tvoji uzori?
Oklijevao je.
No, kaži, silno me zanima.

«Kafkin opus, koji se može podijeliti u nekoliko vrsta (romani, pripovijetke, aforizmi, dnevnici i pisma) veže tematsko, svjetonazorsko i, moglo bi se reći, spiritualno jedinstvo. Baštinik više tradicija (njemačkoga romantizma, fantastične struje u književnosti, židovskih heterodoksnih učenja kao i kršćanske gnoze), poštovatelj velikana europske književne tradicije (napose Goethea, Heinea, Flauberta, Gogolja, Dostojevskog), Kafka bijaše i suputnikom njemačkoga ekspresionizma. Ipak, Kafkina vizija zbilje i intenzitet kojom ju je iskazao čine ga autorom kojega se ne može utrpati u shematske podjele po književnim pravcima.»

Eto vidiš, mladiću, sve redom truli dekadenti. Posve si krivo nasađen. «Od tebe ćemo napraviti pravog Kafku, snažnog, zdravog, gladnog, glasnog, elokventnog, samodostatnog, dominantnog, izdržljivog, koncentriranog i izvrsnog poznavatelja ljudske naravi.» No, prvo ti moramo ojačati tijelo. U zdravom tijelu zdrav duh, tu si lekciju starih helena posve zaboravio, zar ne? Držat ćemo se plana i programa:

Nakon sustavnog buđenja tijela, vrijeme je za prvi program treniranja. Potrebno je „podijeliti“ tijelo po mišićnim skupinama prema danima treninga i to tako da se u jednom ciklusu treninga pokriju sve mišićne skupine koje ste namjeravali odraditi. Npr. ukoliko ste planirali 3x tjedno ići u teretanu, složit ćete program drukčije nego kada trenirate 5x tjedno.
Prijedlog split treninga za 3x tjedno:
a) pon - noge ,sri – prsa/ramena, pet- leđa/ruke.
b) noge, leđa+zadnje rame, prsa+srednje rame (program ne uključuje ruke)“
Prijedlog split treninga ukoliko ste odlučili ići u teretanu 4x tjedno:
a) noge, prsa, leđa, ruke+ramena
b) noge, prsa+srednje rame, leđa+zadnje rame, ruke
c) noge, prsa+ramena, leđa, ruke


Ne želim vježbati, pobunio se.
Ošinuo sam ga korbačem.
----
Ovaj fragment pripovijesti predstavlja, po mišljenju Maxa Broda, jedan od prvih sačuvanih Kafkinih radova i potječe najvjerojatnije iz 1907. godine. Sačuvana su tri rukopisa tog fragmenta, od kojih objavljujemo prvi rukopis.



Post je objavljen 29.03.2016. u 05:31 sati.