Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Hrvatsko bajoslovlje 3

Teogonija i kozmogonija Nave – nastavak

Dakle, kada je Svebog ‘razbio’ i ‘rastjerao’ prvobitni ‘Pramrak’, te čim je granulo ‘Svijetlo’ od Njegove sjene nastalo je drugo ‘Tamno’ božanstvo Crnobog. Kada pak se Svebog pogledao u ‘baskrajnom moru’ vidio je u njemu svoj odraz, a to je bio brat Sveboga, Vodan bog mora. No, Svebog i Crnobog u tom ‘praiskonskom’ početku po starom hrvatskom bajoslovlju nisu imali obličja, a da bi mogli djelovati morali su i jedan i drugi stvoriti svoje božanske dvojnike.

Tako je Svebog stvorio svog božanskog dvojnika Volosa, unuka svoga, (Volodan, Blaž – po Athumanunhu) boga Prirode i rogatih životinja (divljih i domaćih – po Athumanunhu). Ovdje staro Hrvatsko bajoslovlje još uvijek prati ostale svjetske kozmogonije, jer ljudi su tada poljodjelci i stočari i normalno je da se pojavljuje božanstvo Prirode i stoke koja je značila i život za te prve ljude. (Kasnije će se bajoslovlje u teogoniji smjestiti Volosa kao sina boga Tatomira i jedne od Rusalki – po Athumanunhu).

No, dobro, da se vratim na kozmogoniju. Dvojnik ‘Tamnoga boga’ Crnoboga bio pak je njegov sin Zlomir (Bijes – po Athumanunhu). Božanska ‘tamna strana’ u Hrvatskom bajoslovlju (u teogoniji i kozmogoniji – po Athumanunhu) vrlo je snažna i brojna, a tu ‘ tamnu stranu’ opisat ću vam kasnije.

Da nastavim sa stvaranjem Svijeta, bogova i ljudi. Dakle, od gornje ljuske ‘Prajaja’ nastalo je ‘Drvo Svijeta’ (Hrvatsko bajoslovlje razlikuje tri ‘božanska drveta’ – ‘Drvo Svijeta’ je jasen, ‘Drvo Istine’ je hrast i ‘Drvo Snage’ je lipa – po Athumanunhu) u čijoj krošnji se nalazi Nava – Svijet Sveboga, a korjenje pak seže u ‘tamno podzemlje’ Svijet Crnoboga.

Od donje polovice ljuske ‘Prajaja’, koja je pala s Neba i pri tomu se razbila u tisuće komadića nastali su divovi, čovuljci i sva ostala mistična i magična bića starog Hrvatskog bajoslovlja.

 photo HR kozmogonija.jpg

Svijet Sveboga čine Svitogorska gora koja je nastala od tijela ubijenog diva Svitogora (on je u ratu Svijetla i Tame bio na strani Sveboga – po Athumanunhu) i Dom Junaka u kojem žive poginuli ratnici Hrvata. Iz Nava vode dvoja vrata – Jutarnja koja čuva božanski stražar div Ogar i Večernja koja čuva božanski stražar div Zagar. Oba ova božanska stražara imaju glave psa.

Svebog je pomoću zlatnog praha, sa dna 'beskrajnog mora' stvarao sav život i svijet, a kad je 'Drvetu Istine' udahnuo svoj božanski dah – nastao je muškarac, kad pak je svoj božanski dah udahnuo 'Drvetu Snage' nastala je žena – po starom Hrvatskom bajoslovlju.

U to pak davno doba Zemljom vladaju divovi podijeljeni u tri plemena, s trojicom vođa na čelu – Leden (Studen – po Athumanunhu), Ognjen (Paklen – po Athumanunhu) i Svitogor (Goran – po Athumanunhu). Div Goran i njegovi divovi naklonjeni su Svebogu (Athumanunh će Vas na trenutak podsjetiti da ste neke od njih upoznali i kao maleni čitajući bajke, a najpoznatiji pripadnici Goranovih divova su Veli Jože i Regoč), dok su Leden i Ognjen skloni Crnobogu.

Nije dugo trebalo i ubrzo su se 'Tamna' i 'Svijetla' strana podijelile, a sukob je, baš kao i u ostalim svjetskim mitologijama, postao neizbježan. Dobro, o tom sukobu Athumanunh će Vam u ovom dijelu napisati drugi put, ovo je za danas dovoljno, a od sutra ću Vas malo upoznavati sa božanstvima 'Tamne' strane Hrvatskog bajoslovlja.




Post je objavljen 22.03.2016. u 20:53 sati.