Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zlatovez-osijek

Marketing

OsijekNet: Rukotvorine udruge Rubina na kraljevskom dvoru



Gošća razgovora s povodom je Venina Markuš, dopredsjednica udruge Rubina iz Osijeka koja kroz dugi niz godina uspješno promovira rad Udruge osnovane 2005. godine s ciljem očuvanja i promicanja narodne baštine.

Sve to pa i malo više dovodi nas na temu dolaska, članova Britanske kraljevske obitelji, u posjetu Hrvatskoj - točnije Osijeka.




Žene Udruge Rubina obučene u narodne nošnje predale su njihov dar kraljevskom paru, koji sa sobom nosi košaru s ručno izrađenim rukotvorinama. Reakcije su bile pozitivne, a tek po povratku u Englesku, Princ od Walesa i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, imati će o čemu pričati.

Plesači od šuške : Engleski valcer ili Slavonski drmeš....Može!

Udruga Rubina je naš ‘životni projekt’. Svestrani su tu ljudi, a pametni i vrijedni nisu pobjegli u tuđinu. Imaju ogroman potencijal, kvalitetan rad , i kao takvi oni čine zajednicu bogatijom,raznovrsnijom i nadasve prepoznatljivošću izrade tradicijskih rukotvorina - kvalitetnijom i svrsishodnijom. Ljubav prema rukotvorinama prelazi od naraštaja do naraštaja. Edukacijom, prezentacijom, tematski organiziranim manifestacijama, sajmovima,bogatim štandovima, članovi udruge Rubina , s ponosom predstavljaju istok Hrvatske , Slavoniju i Baranju . Udruga se primarno bavi očuvanjem i promicanjem narodne baštine - kazuje nam Veni.




A “Slavonsku korpu”, koja je sadržavala brojne proizvode unikatnih rukotvorina, koji čine reprezentativan poklon, oduševljeno i sa neskrivenim zanimanjem je promatrala cijela kraljevska svita. To nam je posvjedočila i naša sugovornica - autorica plesačkog para od šuške. U poklon košari se našla i unikatna torba za vojvotkinju , ukrašena boca sa grbom, šticle ili orukvice, štikani tabletići, narukvice i rokovnik .



Uradci su to koji se pripisuju trudu i radu predsjednici Katici Horvat, blagajnici Ljerki Kokorić , te članicama udruge Sandri Lončarić, Pavici Barišić,Mandi Brkić , Kati Silov, Ireni Nemet i Mariji Sever.





Post je objavljen 22.03.2016. u 07:05 sati.