Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Međunarodni dan sreće

Nedavno mi je prijatelj poslao članak o Bhutanu, kraljevstvu (parlamentarna monarhija) koje ima Ministarstvo sreće i proizvodi dovoljno da samo sebe uzdržava. Kraljevina BhutanBhutan, službeno Kraljevina Bhutan je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja. Na sjeveru graniči s Kinom, na jugu s Indijom s kojom je povezan gospodarski i politički.
Učinilo mi se da je prikladno članak obznaniti na današnji međunarodni Dan sreće.


Ne znam da li je sve što u tekstu piše istinito, no lijepo zvuči.
Je su li Bhutanci sretni ili ne osobno mi i nije toliko zanimljivo. Ako je točna fascinira me, međutim, tvrdnja da je Bhutan „kraljevstvo koje proizvodi dovoljno da samo sebe uzdržava“.

Ponavljam, ako je to točno, onda demokracija nije očevidno nikakav garant ni za sreću ni za uspješnu proizvodnju. Kako bi tek Bhutanci bili sretni da, recimo, imaju dio Planeta kojeg su naselili Hrvati, kad na dijelu kakav je u podnožju Himalaja mogu biti samodostatni.

Cinik u meni bi rekao: a možebitno tada i ne bi bili ni sretni ni samodostatni.

Evo što piše o toj zemlji napućenoj sretnim ljudima.

Bhutan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u članak 9 njihovog Ustava.

Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.


U Bhutanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drukčiji indikator – bruto nacionalna sreća. Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Bhutana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svijetu.


Bhutan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mjesto na ovom planetu, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Jednim djelom i stoga što nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz kemijskih gnojiva što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke.


Još jedan zanimljiv aspekt života u Bhutanu je da se šume ne sijeku – u biti, stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni dijelovi zemlje uopće nisu razvijeni – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom. Bhutan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema.


Post je objavljen 20.03.2016. u 12:03 sati.