Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

SVETI JOSIP



Ime Josip, hebrejski Josef skraćenica je od Jehosef što znači ''Bog neka ga umnaža''. Prema sv. Pismu Josip je izravni potomak Davidov pa zbog toga njegov sin iz njegova zakonitog braka baštini mesijanski naslov ''Davidova sina ( Mt 1, 20; Lk 2,4; 3,2). U času Isusova začeća Marija je djevičanska žena ali je snagom zaruka po židovskom pravu između nje i Josipa sklopljen pravi brak, iako tjelesno ne izvršen, a takav će i ostati do kraja. Stoga Josip nije samo kao neki Marijin vanjski pratilac u životu nego njezin pravi zakonski muž. To što iz toga braka ''prosijava'' djevičanstvo, ne znači da je taj brak neki brak u ''sjeni'' ili ''nazovi brak''.
Duh je Sveti ''na valovima'' Josipove ljubavi sišao nad Mariju i sila ju je Svevišnjega osjenila. Zato je Josip pravi djevičanski otac Isusov i pravi djevičanski otac Sina Božjega. ''Otac tvoj i ja žalosni smo te tražili'' (Lk 2, 48). Ili ( Lk 2, 27). Bog nije stavio Josipa izvan otajstva nego u otajstvo. Tako nije primjereno zvati Josipa poočimom, ili Isusovim hraniteljem ili samo zaručnikom Marijinim jer zaruke su, za razliku od današnje prakse u Crkvi, kod Židova bile već brak.
Osnovna biblijska oznaka za Josipa je pravednost. Josip je pravedan muž (Mt 1,19). Pravedan to znači da živi po Zakonu Gospodnjem. Izvršava sve što propisuje Zakon.
Njegov istančani smisao za pravednost očituje se u pomnom razmišljanju i razmatranju nad svim događajima koji su povezani s njegovom ženom Marijom i kasnije sinom Isusom. Inače ne bi bio kadar postupiti na način kako je prihvatio ono što mu Bog objavljuje i poslušati glas Gospodnji koji ga upućuje da ne napušta Mariju jer što je u njoj začeto od Duha je Svetoga.
Josipa možemo svrstati u red velikih patrijarha Staroga zavjeta; Abrahama, Izaka i Jakoba koji slušaju i izvršavaju ono što Gospodin od njih traži.
Pravednost, poniznost i marljivost rese lik sv. Josipa. To su odlike istinskih Božjih ljudi.
Konačno Josip je imao važnu ulogu u Povijesti spasenja, a ne tek kao neki popratni statist koji nestaje sa scene kad njegova uloga prestane. On je tu, naš uzor i naš zagovaratelj kod Isusa Sina svoga Pred Zakonom i narodom.

Molitva vjernika

Gospodine, koji si izabrao svetoga Josipa za otca pred Zakonom Sinu svome; usliši naše prošnje i molitve.

1. Josipova pravednost neka bude uzor kršćanskim otčevima; - Molimo te.
2. Daj našim roditeljima zauzetu vjeru poput Josipove i Marijine da odgajaju svoju djecu u vjeri ''otaca''; - Molimo te.
3. Daj da vrlina poniznosti cvate u kršćanskom puku; - Molimo te.
4. Neka pravednost bude cijenjena među nama; - Molimo te.
5. Oslobodi nas Gospodine duha oholosti i uznositosti; - Molimo te.
6. Daj nam blaženi svršetak ovozemaljskog života poput sv. Josipa; - Molimo te.
7. Uvedi u prostranstva svjetlosti i mira sve koje smo zagovorili u našim molitvama; - Molimo te.
Primi, molimo te Gospodine, ove naše molitve i dodaj i ono što sami ne znamo ili se ne usuđujemo moliti, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.



Post je objavljen 18.03.2016. u 17:08 sati.