Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Uzlet europskog građevinskog sektora na početku godine

LUXEMBOURG - Aktivnosti u građevinskom sektoru Europske unije snažno su porasle u siječnju, nakon zastoja u prethodnom mjesecu, pokazuju procjene Eurostata, a najveću podršku pružio im je segment visokogradnje.
U siječnju je sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru EU28, prema procjenama europskog statističkog ureda, porasla 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjena za blagih 0,1 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u nešto više od dvije i pol godine.
Pritom su aktivnosti u visokogradnji u prvom ovogodišnjem mjesecu skočile 2,7 posto, nadjačavši 2,5-postotni pad u segmentu niskogradnje, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Na razini eurozone aktivnosti u građevinskom sektoru porasle su u siječnju 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjene 0,7 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u gotovo četiri godine. Pritom je u visokogradnji zabilježen uzlet aktivnosti za 4,1 posto, a u niskogradnji za 1,7 posto.
Među zemljama članicama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima, najviše su u siječnju na mjesečnoj razini uvećane aktivnosti u građevinskom sektoru Francuske, za 7,3 posto. Slijede Njemačka i Španjolska, s rastom aktivnosti od 7,0 odnosno 2,6 posto.
Najviše su pak smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Mađarske, za 13 posto, te Rumunjske i Slovačke, za 6,4 odnosno 6,2 posto.
Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru. U četvrtom su tromjesečju 2015.
one pale za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije,
pokazuju podaci europskog statističkog ureda nepremičnine Hrvaška

Post je objavljen 17.03.2016. u 22:44 sati.