Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

„Montirani proces“ pod udarom montiranog procesa.

Povijest se ponavlja!
Stari Latini bi rekli „Ipsa historia repetit!

Na tu temu su još poneki imali nešto za reći.
Primjerice, poznata je Churchilova je izjava: „Povijest se ponavlja, ali svaki put sve više košta.“
A i mnogima omrznuti Marx reče: „Povijest se ponavlja, jednom kao tragedija, drugi put kao farsa."

Ima jedna, autor mi nije poznat, a glasi: „Povijest je poput idiota. Stalno se ponavlja“.
***
Bilo je to davno u 'mračna vremena' kad se o demokraciji, slobodi tiska i govora moglo samo sanjati. A i to nije bilo bezopasno. Moglo ti se desiti da u snu nešto izlaneš pa završiš u apsani. Jer tajne službe, kao ni neprijatelj, nikada ne spavaju.

U to vrijeme je nekakav centar (ni lijevi ni desni, nego baš centar) imena „Centar za kulturnu djelatnost omladine“, 1966 počeo objavljivati mjesečnik za pitanja humora, satire i parodije. Dobro ga se sjećam. Naročito dvije karikature, no o tome jednom drugom zgodom.


A onda je Glavni (ili neki njegov zamjenik) rekao „dosta“ pa je 1968. godine mjesečnik 'blago preminuo u Gospodinu'.

Moralo je proći punih 20 godina da bi se na satirično-humorističkom nebu pojavio, u osvit 'nove zore' zvane Demokracija u vrijeme kad je stari nedemokratski režim već ležao na odru, novi takav list.
Godine 1989. stiže dostojan nasljednik „Paradoksa“ imenom „Feral Tribune“.


On je imao nevjerojatnu sreću što je ubrzo nastupila 'puna' Demokracija, tako da je, unatoč i usprkos snažnim nasrtajima da ga se slomi, uspio poživjeti punih 9 (slovima devet) godina. Sve do 2008. godine, kad je i on 'blago preminuo u Gospodinu', ne doživjevši svoj deseti rođendan.

Uzrok njegove prerane smrti nije, ovog puta, bila direktna intervencija nasljednika Glavnog već su mu glave došle 'demokratske institucije' u liku i djelu sudaca koji su mu dosuđivali drastične kazne zbog 'nanošenje duševnih boli' onima koji se njegovim urednicima nisu sviđali pa su se sprdali na njihov račun (čitaj pisali humor, satiru, parodiju).

Od te godine nestalo je iz javnih medija (posebice javne TV) sve ono što je imalo okus i miris tih nepoćudnih 'začina' – humor, satira, parodija.

I tada se, kao grom iz vedra neba, pojavila nekakva emisija na HTV1 imena „Montirani proces“. Nakon što su upućeniji u program - jer emisija se nije najavljivala kao primjerice nasilni filmovi puni ubijanja, silovanja i tučnjave - odgledali prvu emisiju, njihova prva reakcija je bila: „Ti će vrlo brzo nestati kao zvijezda repatica s ekrana HRT.“


I, eto, te zloguke ptice nisu morale dugo čekati da se ostvare njihove crne prognoze. Jer, vrag nije crn kako se riše on je crnji. Ovaj put je nova vlast krenula „express“-no. Čim su, kako tako uspjeli međusobno podjeliti fotelja i namiriti svoje nezasitne novčanike, krenule su čistke kao u dobra stara mračna vremena. Doduše, istini za volju, od glavnog Čistača, najavljivane još u vrijeme predizborne kampanje na svim nivoima i djelatnostima koje su pod ingerencijom onih koji su na vlasti.

Najprije su sklonjeni 'nepoćudni' u bivšoj vlasti, odmah je zatim dezinficirana „katedrala duha“ glede 'nedomoljubnih djelatnika', a sad slijedi skidanje s programa svega što novoj vlasti nije po volji pod optužbom da „emisija širi nacionalnu, vjersku i etničku mržnju“. Kako mi to poznato zvuči: „kažnjava se zbog kontrarevolucionarnog djelovanja, protivljenju socijalističkom samoupravljanju i rušenju bratstva i jedinstva naroda i narodnosti Jugoslavije“.

Recite, zar onda ne vrijede uvodne napomene o povijesti?


Post je objavljen 17.03.2016. u 16:14 sati.