Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/calivitamini

Marketing

GLJIVIČNE INFEKCIJE I PARAZITIZAM – NUTRICIONISTIČKE PREPORUKE


Gljivične infekcije i parazitizam – nutricionističke preporuke
Infekcije gljivicama, a najčešće se radi o Candida albicans (90 – 95%), pojavljuju se nakon liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava, pri uporabi oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije, kod dijabetesa melitus kao i u trudnoći te izloženosti stalnom i učestalom stresu (posao, ispiti, putovanja…). U svim ovim slučajevima stvara se pogodno tlo za njihovo neprirodno razmnožavanje. Posljedica ovog bujanja gljivica, osim lokalne infekcije, je promjena propusnosti sluznice crijevnog trakta, čime je omogućeno upijanje (apsorpcija) mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inače zdrava i cjelovita sluznica bez poteškoća uklonila.

Sveobuhvatna (holistička) medicina ukazuje kako je nužno izliječiti sveukupnu gljivičnu bolest, a ne samo mjesnu (lokalnu) infekciju, te znakove kandidijaze i parazitizma svrstava u pet područja:

Opći znaci bolesti (simptomi): umor i nedostatak snage, potištenost (depresija), glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti.

Probavni znaci: plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje, grčevi u crijevima.

Respiratorni znaci: kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.

Kožni znaci: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.

Hormonske smetnje: neredovita mjesečnica, menstrualni grčevi, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Osnovne smjernice u prehrani:

Neosporna je povezanost pročišćenih (rafiniranih) namirnica s pretjeranim razmnožavanjem gljivica u organizmu. Gljivice u svojoj prehrani koriste prije svega ugljikohidrate, i što je više jednostavnih ugljikohidrata u našoj prehrani, to gljivice više rastu. Prehrana kod gljivične infekcije podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez šećera i kvasnih gljivica. Ovakva prehrana je istodobno i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a najbolje postižemo nakon nekoliko mjeseci ovakve prehrane.

Prehrana podrazumijeva:

Izbjegavati šećer:
Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljičnog dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni znaci, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja saharoze u hranu. To znači provjeravati prisutnost šećera u svim namirnicama koje koristimo u prehrani.

Potrebno je izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, laktozu. Iako se ovo čini teško, najviše ćemo si olakšati tako da kupujemo svježe, neprerađene namirnice (meso, jaja, riba, povrće, voće, mahunarke, žitarice, maslinovo ulje) te iz njih sami pripremamo obroke. Od postupaka priprave možemo koristiti: kuhanje, pirjanje, pečenje, mariniranje, kiseljenje (mlijeka npr). Izbjegavati treba pohane i pržene namirnice.

Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni:
Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi pročišćeni ugljikohidrati, industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim domaćeg pripremljenog od svježih rajčica). Također u ovu skupinu spada ukiseljeno povrće, dimljene namirnice, alkohol, fermentirana hranu, sušeno voće, pistacije i kikiriki.

Popis namirnica

Namirnice koje se ne preporučuju:

Šećer, slatkiši: keksi, kolači, bomboni, čokolada, sladoled, slatki namazi: med i marmelada

bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna: peciva, bijeli kruh itd., tjestenina pripravljena iz bijelog brašna, tost kruh, slatko voće (grožđe, lubenice, kruške, naranče, smokve), sušeno voće (suhe smokve, grožđice), voćni sokovi zaslađeni šećerom (saharoza, glukoza), pivo, slatka vina, likeri, svježe kravlje mlijeko i masni sirevi, kiselo zelje i ukiseljena hrana, pržena i pohana hrana, kukuruz, kukuruzni kruh, corn flakes, grašak,

Namirnice koje se preporučuju:

sve vrste povrća, u sirovom ili kuhanom obliku (češnjak, poriluk, brokula, kelj pupčar, crveni luk, salata, rajčice, krastavci, zelje, sokovi od povrća bez dodataka šećera…) Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže uklanjanju gljivica iz crijeva.
maslinovo ulje – novija istraživanja pokazuju kako i prirodno maslinovo ulje, uzimano u maloj količini suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica.
mahunarke i začinsko bilje
voće: limun, grejp, crveno bobičasto voće, kivi,
meso peradi ili divljač, riba, rakovi itd.,
povrtna juha, kokošja juha, riblja juha, juha od mahunarki i žitarica..
fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, acidofilno mlijeko, LGG, AB kultura…) , i kozje mlijeko – sadržava kaprilnu kiselinu
kokos – kokosov orah, kokosovo mlijeko te sušene kokosove mrvice sadržavaju laurinsku i kaprilnu kiselinu. Laurinska masna kiselina ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te uništava protozoe. Zasićene masnoće srednje dugog lanca iz kokosa i njegovih prerađevina koče razmnožavanje nekih virusa (Herpes, Citomegalovirus..), pa i viših organizama poput kvasnice Candidae albicans. Neobrađena kokosova mast vrlo je postojana i može izdržati više temperature i duže skladištenje bez kvarenja (oksidacije i užeglosti). Prilikom kupnje kokosovog oraha treba birati plod koji je teži ( treba ga protresti da se provjeri količina tekućine), i svakako ga treba onjušiti jer ne smije imati miris po plijesnima.
sladila – Stevia je sigurno i ljekovito prirodno sladilo tj zamjena za šećer i fruktozu.
umjereno: smeđa riža, krumpir kuhan u ljusci ili pečen na pola u pećnici bez dodatka ulja, raženi kruh, kukuruzne kokice

Nadopune prehrani:

Probiotičke bakterijske kulture važan su dio postupka liječenja. Radi se o prijateljskim bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i rodnicu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava niži pH, te na taj način čine prvu obrambenu crtu prema uzročnicima bolesti. Pripravci AcZymes i Acidophilus sa psiliumom sadrže bakterijske kulture Lactobacillus acidophilus, dok pripravak Probiobalance sadrži tri bakterijska soja: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus.
Uporaba probiotika kod mjesnih infekcija (prisutnost gljivica u rodnici):

U svrhu potiskivanja gljivica iz rodnice mogu se koristiti liofilizirane probiotičke kulture bakterija putem izravnog unosa kulture laktobacila u rodnicu. Kapsule koje sadržavaju ove kulture (AcZymes) treba otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 1 žlici destilirane vode ili fiziološke otopine. Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu putem običnog tampona namočenog u tako dobivenu otopinu. Tampon ostaviti u rodnici barem 2 sata. Ostale vrste ispiranja rodnice (sapuni, šamponi, gelovi, čajevi) se ne preporučuju zbog narušavanja normalne bakterijske mikro-flore.

Prirodne tvari protiv gljivica:
Protugljivičnim djelovanjem ističu se iscrpina (ekstrakt) sjemenki grejpa, spojevi sumpora iz češnjaka, berberin žutike a objedinjeni su u biljnom pripravku Paraprotex
Ulje mravinca (Oregano oil) sadrži tvari iznimnih protugljivičnog i protubakterijskog djelovanja .
taheebo je od davnina poznat kao ubojica kandide zbog sadržaja antrakinona. Sadrži ga tekući pripravak Ocean21 (taheebo je ugušćen 10 puta!) pored aloje, crvenih, zelenih i smeđih algi te više od 50 minerala i elemenata u tragovima. Osim protugljivičnog i protubakterijskog djelovanja, ovaj pripravak pruža i snažno imuno-jačajuće djelovanje, a mineralnim sastavom pruža potporu našim tjelesnim sustavima za regulaciju kiselosti-lužnatosti (pH).
multivitamnski pripravci, C vit, cink, D vitamin, esencijalne masne kiseline.. pospješuju obrambenu sposobnost organizma i sprječavaju povratak gljivične infekcije.

*Ovo su nutricionističke preporuke koje ne zamjenjuju preporuke vašeg liječnika.



Post je objavljen 17.03.2016. u 01:25 sati.