Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Gologuzi u Jugi i DDR-u

Ipak ću se i ovdje osvrnuti na polemiku koju sam jučer vodio na vrlo čitanom fejs zidu, a tiče se naturizma ili nudizma (ne od glagola nuditi kako kod nas misle, nego od riječi "nudus" što znači gol) u nacizmu i socijalizmu. Prva teza mog suparnika je bila da je u Hitlerovo vrijeme naturizam doživio procvat po uzoru na antičke uzore, a da su se kasnije u socijalističkom dijelu podijeljene Njemačke samo nadovezali na to naslijeđe. Jedna od teza, koju je naravno teško provjeriti,mu je bila da je rat spriječio izgradnju hotela za 35000 gostiju na sjeveru Njemačke.
Bio sam stipendist socijalističke DDR, a golotinja me uvijek zanimala, tako da sam potvrdio da je od 1942. Hitler počeo zakonski tolerirati FKK pokret, prvi je regulirao pravila igre, a zanimljivo je da se mjesta gdje se ta vrsta kupanja prakticirala nisu smjela viditi s uobičajenih šetnica zbog moguće estetske sablazni, nisam vjerovao dok nisam vidio taj članak. U DDR-u je kulturu slobodnog tijela podržavala sama vlast, posebno od sedamdesetih godina, ideolog je bila Margot Honecker supruga socijalističkog vladara, zahvaljujući čijim dopisima golotinja ni u vrtićima, školama i domovima nije bila bauk, to nas je sve zateklo, a do rijetkih tekstilnih plaža normalnih za goste iz drugih dijelova svijeta vodili su putokazi.
Sljedeća teza drugog supolemičara je širom raširena na ovim prostorima, a glasi da je najviše nudističkih plaža bilo u Jugoslaviji. Istina je da se naturizam tolerirao znatno više nego danas, te da je Koversada svojevremeno bila najveća i jedna od najpoznatijih takvih plaža u Europi. Nikad se nisam kupao po uređenim plažama, uvijek na divlje, ali sam 1992. ljetovao u Koversadi, rat je bio i znatno su snižene bile cijene za domaće goste, bilo je jako puno gostiju iz istočnog dijela tad već ujedinjenje Njemačke, konačno su dobili priliku doći na toliko reklamirano područje.
Bitna razlika između naturizma u DDR-u i onog na Jarunu i Jadranu za vrijeme Jugoslavije je ta što je u DDR-u imao podršku zvanične politike, a ovdje se tolerirao da bi se došlo do deviza od turista i u Jugoslaviji je u postocima sigurno bilo znatno manje golaća.
Danas je situacija puno čednija i gora i na ovim i na onim prostorima, s tim, moji čitatelji to pamte, u Berlinu imamo livadu i kupalište u samom centru grada.
I s fotkama ću probati ići kontra nekih predrasuda, meni se često znatno više toga priviđa kad vidim nekog u nezdravom mokrom kostimu ili samo gaćama:



Na stijenama je naravno znatno ljepše nego u gužvama plaža:



Koliko sam primjetio svih ovih godina najviše fotkaju mlade strankinje i stranci, jednu mladu Talijanku, čuo sam jezik, sam slijedio 2009. uslikati jer me fotkala skrivena dok sam izlazio iz mora, primjetio sam iz mora da snima i druge, a nije mogla umaći jer su ispred nje laganim hodom šetali roditelji, baš me zanimalo kako izgleda netko tko nema kriterija pri izboru modela zubo



Post je objavljen 14.03.2016. u 11:33 sati.