Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tako se to radi, da se vlašću osladi!

Moj nekadašnji fb prijatelj Davor Huić, eto, požnjeo je uspjeh na osnovu svoje pravilne odluke, prije 2-3 godine, da odbaci naziv "libertarijanac", kojim je sebe neko vrijeme bio nazivao. (Neupućeni mu ga ipak povremeno i dalje pripisuju).

U svibnju 2015. bio sam napisao: Hrvatski propagandisti "slobodnoga tržišta", (...) uglavnom se zapravo nadaju nekom uhljebništvu kad ovu vladu sruše

Libertarians vs Tea PartyLibertarian Party u SAD se politički ekstremna u zastupanju tzv. slobodnoga tržišta (zrcalna slika staljinista koji deificiraju državu - a jedino što u gospodarstvu uvijek postoji je neka kombinacija državne, tržište i državne regulacije), ali je nevolja, za pokušaj presađivanja takvog fanatizma u Hrvatsku, da su politički također radikalno liberalni (osobne slobode, istospolni brak isl..).

Tako je mudro odabrao liniju "Tea Party", povezivanja slobodnotržišnog eksremizma s desnicom u društvenim pitanjima i autoritarnošću političkim (je, minimalna država, ali jaka, nema netko da vlast zajebava, da ne ide u crkvu isl.). Pametan čovjek! :-)

Fraze o divotama "slobodnotržišne konkurencije" služe tome, da se štite interesi onih koji na tržištu pobjeđuju i stiču monopolnu ili oligopolnu moć. Kvaka 22 jest, da slobodno tržište samo sebe uništava, jer prije ili kasnije netko stekne takvu moć, da može uništiti protivnike prije nego što dobiju šansu ugroziti ga. Zato su sve države, odavno, puno prije New Deala i Keynesa, počele uvoditi antimonopolne zakone.

Dakle, interes obrane onih koji imaju moć u ekonomiji, i onda logično da oni imaju kontrolu i u politici. A narodu se prodaju fore o opasnosti od pedera i komunjara. I narod eto to puši, i u SAD i u Hrvatskoj. U SAD - gotovo sav višak prihoda, zbog ekonomskog rasta u posljednjih 40 godina, otišao je u ruke gornjih 20%, a većina gornjih 5% i vrlo velik dio gornjih 1%. U Hrvatskoj, naravno, jelte, za to što 25 godina nakon rušenja komunizma imamo BDP kao 1980, kriv je jelte komunizam.


Post je objavljen 13.03.2016. u 21:38 sati.