Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Exorcist II: The Heretic (1977)

 photo Izr52423423ezak_zpsepqqiwfv.jpg

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon stravičnih događaja iz prethodnog dijela, Regan, sada starija i izliječena, ali još uvijek pod liječničkom prismotrom, govori kako se ne sjeća ničega što se dogodilo te kobne noći, no ustvari, sjećanja su joj potisnuta te joj doktori pokušavaju hipnozom rasvijetliti događaje, budući da je svećenik Lamont dobio zadatak od Crkve da istraži ubojstvo svećenika Merrina, koji je uz svećenika Karrasa istjerivao demona Pazuzua putem egzorcizma...


 photo exorcist-ii-the-heretic_zpsu2la3tfv.jpg

Drugi dio ultra popularnog filma Exorcist izašao je četiri godine poslije, s istom glumačkom postavom (Linda Blair kao Regan, Max von Sydow kao svećenik Merrin), a otprilike, i s istim očekivanjima i nadanjima cijele filmske postave, u smislu da će Heretic uspjeti dostići kvalitetu i popularnost originala. No, kako to često i biva, a ovdje je još drastičnije uprimjereno, Exorcist II je, meni kao i mnogima drugima, potpuni flop i užas od filma. Nadao sam se nekako da će mi sve glasine, kritike i mišljenja gledatelja možda krivo predočiti slabost ovog nastavka, pa čak i neke izjave poput one Martina Scorsesea koji kaže kako je ovo čak i bolji dio u nekoj sferi od jedinice, s čime se, koliko god se trudio pronaći bazu toga, nikako ne mogu složiti. Linda Blair je starija Regan, potpuno normalno funkcionira nakon svega i pomoću sinkronizatora, nove vrste hipnoze koja spaja moždane valove dviju osoba, nastoji se privesti kraju obitavanje demona Pazuzua iz svijeta ljudi. Dok je prvi dio živio u strahu i napetosti, to se ovdje u potpunosti, znači u potpunosti izgubilo, oslabio je strah oko originala i ta neka neizvjesnost i općenito, iščekivanje razvoja događaja upravo zato što je egzorcizam prisutan u realnom svijetu, zbog raznoraznih razloga. Stoga, dvojka nimalo ne priliči originalu, a mislim da se barem u nekoliko segmenata trebao ugledati na njega kako bi imalo podigao svoj poražavajuć rejting. Legendarni Enio Morricone, Oskarom okrunjen tek ove godine, napravio je glazbu za ovaj film, koja odiše prikladnim plemenskim i liturgijskim melodijama i harmama, što je jedan od rijetkih pogođenih elemenata. Ne bih se baš toliko složio oko ocjene na imdb-u, malo bih je čak i povisio, no raspon koji se uspio dogoditi između nagrađivanog i odličnog prvog dijela i ovog kvazi nastavka je astronomski.

 photo ex6_zpszyvipspj.jpg

Film čak i griješi u kontinuitetu, po pitanju slaganja s radnjom prethodnika, naime, Crkva u ovom dijelu niti na jedan način ne odobrava egzorcizam, dok su u prvom dijelu dali potvrdu i podršku ocu Merrinu, dalje, nelogičnosti leže i u tome da se Crkva odlučila modernizirati pa žele na bilo koji način izuzeti postojanost Sotone, a oca Merrina ne žele pretjerano spominjati, dok ga Lamont (Richard Burton, glavni svećenik ovdje), nastoji učiniti svetim. Film ne sadrži niti jednu strašnu scenu, zanimljiva je činjenica kako su uspjeli razvodniti direktni prvi nastavak nakon jednog od najstrašnijih horora svih vremena. U prilog mu nimalo ne ide ni to što je jako, jako usporen i u svoj toj usporenosti, još je i loše i neinteresantno odrađen. Užasno je nepamtljiv, evo, nakon dva tjedna pišem recenziju i na svu sreću, pisao sam si natuknice na papir budući da nikako ne bih mogao popamtiti što se tu događalo. Ta zavidna monotonija koju film posjeduje uništila je bilo kakav predznak da će se film, kako ide prema glavnini i kraju, uspjeti oporaviti. Čak mi nije ni jasno kako su s prilično solidnim budžetom (oko 14 milijuna dolara) uspjeli napraviti blesave i prilično loše efekte, koji se manifestiraju kad god se pojave razne bube i skakavci u rojevima, koji predstavljaju demona Pazuzua u drugom fizičkom obliku. Kako ne bi bilo da samo gunđam oko ovog filma, valja se spomenuti kako su zvukovi u mnogo trenutaka odlično pogođeni i, osim dobre Morriconeove glzbe, nekoliko se solidnih scena našlo na kraju filma, koji barem na trenutak uspiju pokriti sve što se zasralo prva dva sata radnje, no i dalje, nažalost, bezuspješno. Dobri kadrovi i zvukovi, ali nažalost loši efekti i isprazni dijalozi ne mogu pomoći da ne dođem u napast premotavati ovaj film velikom brzinom.

 photo heretic3_zpszzcjmady.jpg

Doživio sam potpuno razočaranje, no drago mi je što sam ga pogledao kako bih si uklonio bilo kakve predrasude i očekivanja i konačno stavio ovaj, iako loš, prilično poznat film u spisak pogledanih naslova. Linda Blair je bila potencijalno big movie star, dok joj se nije dogodio ovaj projekt, kada je počela snimati loše eksploatacijske filmove, sve do Excalibura 1981. godine. Nikad nemojte pogledati ovaj film, ni E od egzorcizma.

Post je objavljen 13.03.2016. u 03:01 sati.