Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet

Marketing

"KRADLJIVCI DUŠE" - uz Svjetski dan intelektualnog vlasništva


''Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem poticanja na razmišljanje o ulozi intelektualnog vlasništva u promicanju inovativnosti i kreativnosti kao značajnog pokretača društvenog razvitka.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se pod motom Kreativnost: sljedeća generacija, koji ističe neizvjesnost budućnosti koju često oblikuju upravo pojedina revolucionarna inovacija ili kreativni izražaj.

Zahvaljujući ubrzanom tehnološkom razvitku, informatizaciji i globalizaciji svih društvenih aspekata zaštita intelektualnog vlasništva u posljednjem desetljeću prerasla je u iznimno značajno pitanje u svim područjima gospodarske ali i drugih društvenih djelatnosti. U gospodarskom pogledu, inovativnost i kreativnost tvrtki odnosno nacionalnog gospodarstva u cjelini jedan je od ključnih elemenata za uspješno pozicioniranje na današnjem
globaliziranom tržištu.

Europska unija upravo u svojim inovativnim i kreativnim kapacitetima prepoznaje svoju stratešku prednost na globalnom tržištu i potencijal za vlastiti gospodarski rast. Već danas hrvatskim poduzećima i intelektualnim stvarateljima kao pojedincima na raspolaganju je kao alat za uspješno pozicioniranje na tržištu i razvoj poslovanja visoko razvijen nacionalni sustav intelektualnog vlasništva, a skorim ulaskom u Europsku uniju taj će se sustav u potpunosti uklopiti u jedan od najrazvijenijih u svijetu.

U prilici Svjetskog dana intelektualnog vlasništva ovim prigodnim prilogom željeli bismo potaknuti intenzivnije korištenje zaštite intelektualnog vlasništva za predstojeće konkurentno pozicioniranje Hrvatske i njezinih inovativnih i kreativnih potencijala na Europsko tržište.''


https://www.dziv.hr/files/File/novosti/za-novinare/Svjetski_dan_IV.pdf

ovo se više ne može ni pratiti, najgnjusnije je to što se nameće poslije svakog mog posta svojim modeliranim amalgamima svega i svačega, vrlo lukavo i pokvareno, a znamo svi tko me kopira, već od 2011. kad je dobila moju kompletnu knjigu ''SJENA DUŠE'' za recenziju, koju i danas ima kod sebe i pase na toj livadi kao glupo magare pokušavajući kopirati moj stil, koji se vidi iz aviona da je moj stil, ta osoba, ta kreatura ljudske gluposti imitatorskog kićenja, jednostavno toliko gladno kopira sve, da bi se dobilo - što?

pažnja blogera? pažnja ljudi? pažnja koju nema???

hebeno loš osjećaj, ne bih joj bila u koži, pa ta je vječno gladna neke pažnje... idemo redom:


i piše gospodin Ivica Smolec, velikogorički pjesnik:

''MOJE NAJINTIMNIJE MISLI I NAJDUBLJE PROŽIVLJENE OSJEĆAJE KOJE SAM UOBLIČIO U PJESME, PRIČE I ROMANE, MOJE OTVORENO SRCE I DUŠU, NEKI POSJETITELJI STRANICA KOJI SU BEZ MORALA, OBIČNI LOPOVI, KRADU, PREUREĐUJU I SVOJATAJU. OVDJE SU NAVEDENE, ZA SADA, SAMO NEKE NAJDRSKIJE I NAJSRAMOTNIJE KRAĐE.

Zato sam blokirao mogućnost kopiranja mog rada da smanjim broj tih krađa. Stotine tisuća poštenih posjetitelja shvatit će me! ''

Ovaj četveroprsti dugoprstić, lijevo, s gitarom, kaže da je tu pjesmu koju upravo, kao on, pjeva napisao svojoj prvoj ljubavi prije dvadeset godina.

Laže. Pjesmu sam napisao ja, 2005. godine, nazvao sam ju "Jednom davno, u jednom gradu..." a uglazbio ju je i pjeva ju Neven Dužević, pod imenom "Najlepša cura".

Naravno, naivno je nečije opravdanje da je samo kopirao pjesmu ili priču s nekog drugog mjesta jer nije znao da je to plagijat. I malo dijete brzo će, metodom copy/paste nekog stiha (retka) iz pjesme, uz pomoć Googlea, pronaći kako izgleda original i tko je autor. Pa će, usput, vidjeti i da je pjesma ili priča već tiskana u jednoj ili više knjiga, antologijskih zbirki, časopisa, da je čitana na jednoj ili više radio stanica ili televiziji, da je uglazbljena, da je recitirana na jednoj ili više svečanosti itd.

A ako netko proglasi sebe autorom moje pjesme ili priče, bilo da je izmijenio riječ-dvije, spol osobe u pjesmi i slično, ili je iz jedne ili više pjesama uzeo poneki stih, kao ideju, novokomponirani "autor" krađom i preuređivanjem izlaže se barem sramoti, ako ne i nečem ozbiljnijem. Jer predstavlja sebe kao osobu kojoj nije dobro ništa vjerovati, neodgovornu i lakomislenu, sklonu laganju, varanju i krađi.

Uz to, i tužno je i smiješno ako takva osoba vjeruje da nitko neće primijetiti krađu tuđe duše. Prije ili kasnije svaki čitatelj će pronaći original i shvatiti da je riječ o krađi.
Lakomislenost je, od nabrojenih, najmanji porok. Ako se netko pokajao što mi je lakomisleno ukrao stih ili pjesmu (nije znao itd), neka ju izbriše i kad mi javi, maknut ću ga iz ove tablice srama.

Ivica Smolec, pjesnik, Velika Gorica



Image and video hosting by TinyPic


Internetske krađe tekstova

''Posvuda zadah ustajalih riječi,
pljesniva laž zašuštena u vlazi,
tuđe misli (kad svoje vlastite nemamo),
potpisat' se svojim imenom,
okitit' se perjem s mrtvog pauna,
ciganski ples oko izmišljene vatre,
stara ciganka otvara karte, sve iste
igra sa jockerima, prijevara, prijevara...

Kosti bez kalcija, lica bez izraza,
šetnje noćnim stazama, utvara, utvara...
sreća što postoje forumi i blogovi,
copy – paste, sreća što poneki od nas
nahrane jadne tekstokradice
pa si pripišu naše zasluge.

Ah, kakav jadan virtualni svijet!
Ah, koliko internetskih beskućnika!
Kakav je to jad!
Biti čovjek bez imena.
Biti serijski broj.
Biti samo stroj! ''

© Sanja Kozlica

''Dama ili gospodin?
Tinejdžer ili tinejdžerka?
Običan lopov, bez obzira
na godine i spol!''

TI KRADEŠ-TI SI PLATIJATOR-ICA..''


Kradljivci pjesama i priča uhvaćeni na djelu

(bit će ih još na spisku)


http://www.ivica.info/kradljivciduse.html



Post je objavljen 26.04.2016. u 13:43 sati.