Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

"CUBA LIBRE"

"Cuba libre" je poznati coctail koji se i kod nas odavno udomačio.
Postoji jedna mala razlika između naše i latinoameričke varijante pripravljanja tog napitka.
Kod nas se uobičajeno miješaju Coca Cola i rum s dodatkom tanke kriške limuna a u Latinskoj Americi osim Coca Cole i ruma (Najčešće se tu radi o nekom od brojnih vrsta "Bacardija" ili "Habana Club" ruma) i limete - obvezno se dodaje i malo gazirane mineralne vode i led.
U tome je ta mala razlika.
Ima dosta onih koji vole ali i onih koji mrze Fidela Castra i njegove "los barbudose" ali se u jednom svi oni slažu. "Cuba libre" je jedno od najboljih i najomiljenijih pića Latinske a posebno Centralne Amerike i Kariba !
A uobičajeno je da to osvježavajuće pićence jednostavno, onako od milja, zovu, kao i mnoge druge stvari, u deminutivu - "cubita" !
"Slobodna Kuba", naravno ima još puno, i to najčešće političkih, značenja.
Latinskoamerička mjerila razumijevanja i prakse "slobode" ponešto se razlikuju od evropskih i anglosaksonskih interpretacija i poimanja općenito.
Ogromne socijalne nejednakosti karakteriziraju zemlje tog podneblja - pa je tako prvih pet zemalja s najvećom nejednakošću na cijelom svijetu iz Afrike a onda ih slijede šest država s područja Latinske Amerike.
Kuba nije među njima.
Ali među njima su zato neke od najbogatijih latinskoameričkih država poput Brazila ili Čilea - ali su sve one daleko manje "pravedne" što se tiče jednakosti i distribucije prihoda i bogatstva od Kube.
A upravo pojam "pravde" ponajviše određuje latinskoameričko "narodno poimanje" pojma "slobode" !
Ali na obzorju su neke bitne promjene.
Američki predsjednik Obam stiže na Kubu.
U srijedu, prije dva dana, 9. ožujka ove godine Bijela Kuća je objavila kako se za vrijeme posjete sjevernoameričkog predsjednika Obame Kubi
(20-22. ožujka) on neće susresti s bivšim predsjednikom Kube Fidelom Castrom.
Susrest će se s njegovim mlađim bratom i sadašnjim predsjednikom Kube Raulom Castrom. Osim službenih protokolarnih susreta i obveza predviđeno je da se Obama na Kubi susretne i s grupom kubanskih disidenata.
Mnogi ovaj dolazak Obame smatraju povijesnim a zanimljivo je kako slijedi neposredno nakon. po mnogima, isto tako povijesnog boravka Pape Franje na Kubi gdje se susreo s Patrijarhom ruske pravoslavne crkve Kirilom.
Posjeta sjevernoameričkog predsjednika Obame Kubi biti će prva posjeta nekog američkog predsjednika Kubi nakon siječnja 1928. godine kada je Calvin Coolidge, kao zadnji američki predsjednik, posjetio Kubu.
Doduše, 2001. godine Kubu je posjetio Jimmy Carter, ali je tada već bio "samo" bivši sjevernoamerički predsjednik.
Uspostavljanje ponovnih političkih odnosa između Sjedinjenih Američkih država i Kube najavljeno je 17. prosinca 2014. godine - nakon više od pola stoljeća otvorenog neprijateljstva između te dvije susjedne države koje dijeli samo 229 morskih milja ili 368 kilometara.
Uspostavljanje diplomatskih odnosa na razini otvaranja američkog veleposlanstva na Kubi i kubanskog u Americi desilo se 20. srpnja prošle godine.
Ali ekonomski i trgovinski embargo koje su Sjedinjene Američke Države uvele Kubi 1959. godine, nakon dolaska Fidela Castra na vlast revolucionarnim putem - jos nisu ukinuti...i to i dalje predstavlja glavno opterečenje njihovih međusobnih odnosa.
Ukidanje trgovinskog i ekonomskog embarga ovisi o američkom Kongresu ali je očito da predsjednik Obama, sa razine izvršne vlasti, danas sve više otvara prostore za njihovo ukidanje ili taj proces nastoji bar olakšati u doglednoj budućnosti.
Prošlog je mjeseca, doduše,predsjednik Odbora za Vanjske Poslove američkog Senata, Bob Cocker, izjavio kako u 2016, godini ne očekuje ukidanje ovog embarga koji je prema Kubi uveden prije više od pola stoljeća.
Ali i ovo što se već sada dešava iznenađenje je za mnoge kao što je bilo i ukidanje embarga prema Iranu (koji je puno manje trajao u usporedbi s ovim kubanskim ).
Obama u posjet Kubi sa sobom vodi delegaciju političara sastavljenu od demokrata i republikanaca. Očita je Obamina namjera da prije isteka njegovog predsjedničkog mandata cementira nove odnose prema Kubi.
Ben Rhodes, jedan od glavnih Obaminih pregovarača s Kubom, zato je ovih dana izjavio kako želi da ovaj proces odmrzavanja odnosa između Amerike i Kube zadobije "takvu težinu" da, de facto, postane "nepovratan".
Između ostalog, već je dogovoreno da američki poduzetnik Saul Berenthal izgradi i otvori na Kubi prvu američku tvornicu nakon više od pola stoljeća.
Dakle, više uopće nema nikakve sumnje, vrijeme "velikog preokreta" za Kubu i Ameriku, a tako i za čitav svijet, je stiglo. Tu je - pred nama....i ništa više neće biti isto niti "kao što je bilo" jer je Kuba previše dugo predstavljala jednu specifični ne samo političku, nego i kulturološku, fenomenološku, civilizacijsku i tko još zna koju - oazu, pa volili je mi ili ne volili.
Mnogi ovih dana kukaju kako će ulaskom Amerike na Kubu i otvaranjem Kube prema Americi ona izgubiti neku vrstu svog "magičnog djevičanstva" - jer je njena izolacija značila i manju zatrovanost bolestima potrošačkog društva i molohovskog komercijalizma i obezljuđenosti koja stiže ruku pod ruku sa njima.
Ali to su ipak samo puste fantazije jer odavno već su nestale pretpostavke za mogućnost postojanja bilo kakve "robinzonijade" u našem surovom, suvremenom globaliziranom svijetu, pa tako i one kubanske.
Ipak, svatko onaj tko je bio na Kubi...i to baš onoj zatvorenoj i izoliranoj, "kastrovskoj" - donio je sa sobom natrag i priču o siromašnim ali na svoj način sretnim i veselim ljudima koji tamo žive.
Da li je to bio samo mit saznat ćemo veoma brzo.
A dotle još uvijek nam može dobro doći piće koje se jednostavno zove - "Cuba Libre".











Post je objavljen 11.03.2016. u 16:11 sati.