Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Francisco Soares - "Pozitivna" (Studio Tim, Rijeka, 2016.)



U izdanju izdavačke kuće Studio TiM iz Rijeke upravo objavljen roman "Pozitivna" brazilskog autora Francisca Soaresa u prijevodu Radoslava Runka s portugalskog (broj stranica: 164, meki uvez, cijena: 80,00 kn).
Roman "Pozitivna" brazilskog književnika i liječnika Francisca Soaresa donosi priču o 16-godišnjoj Patriciji koja saznaje da je trudna. No, to nije sve. Patricia je i HIV pozitivna. Njezina trudnoća tako nadilazi probleme maloljetničke trudnoće i postaje mnogo više – borba za vlastito nerođeno dijete koje želi zaštititi od prijeteće bolesti, ali i za vlastito zdravlje.
Uz to, "Pozitivna" otvara široki spektar tema, od maloljetničke trudnoće, autoimunih bolesti, alternativnog spolnog života, odbacivanja i diskriminacije – još uvijek, nažalost, prisutne kada je riječ o nositeljima virusa AIDS-a – pa sve do neupitne roditeljske podrške i nove ljubavi zahvaljujući kojoj svaki problem postaje podnošljiviji.
Namijenjen je u prvom redu adolescentima, s jasnom i nedvosmislenom porukom - stop diskriminaciji!
Ovaj roman nipošto ne bi bio potpun bez velike pomoći i potpore Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Iz romana:
"Ne trebaš se bojati znaju li ljudi za tvoju bolest niti im o tome govoriti. Reći svima da si nositeljica virusa HIV-a može izazvati suprotstavljene i jednako loše reakcije. Jedna će te skupina izbjegavati zbog straha da bi se i oni mogli zaraziti, a druga će ti se približiti iz samilosti. "Jadnica! Ona ima HIV! Pomognimo joj!" Ne znam što je gore. Ponašanje okoline uvijek će ovisiti o tebi, ponajprije o tvom odnosu prema samoj sebi, a zatim i prema drugima. Ako budeš plakala u zakutku jadikujući nad svojom sudbinom, izazvat ćeš iste osjećaje. Ako budeš cijenila samu sebe, podigla glavu i ušla u borbu za dostojanstven i sretan život, naići ćeš na nešto više od samilosti, naići ćeš na solidarnost i, što je važnije, na poštovanje koje zaslužuje svako ljudsko biće. Možda sve ovo o čemu ti govorim djeluje poput demagogije, ali uistinu je tako..."








Post je objavljen 11.03.2016. u 07:02 sati.