Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Opet je pala

"Od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa je pala širom kontinenta." - Winston Churchill, 1946.

Znate koji je zvuk nehumanosti? Ako ste mislili da je to u prvom redu metalni zvuk spuštanja uvijek nekih novih željeznih zavjesa, prevarili bi ste se. Neljudskost, ograničavanje ljudskih sloboda i kršenje ljudskih prava najčešće zvuče suhoparno, birokratski:
ZATVORILI BALKANSKU RUTU: Slovenija od ponoći propušta samo one s vizom, stroži režim uvodi i Hrvatska

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u utorak navečer za Slovensku televiziju da njegova zemlja od ponoći na srijedu zatvara granicu za sve “iregularne migrante” temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda.

Slovenija će od ponoći propuštati samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, rekao je Cerar za Slovensku televiziju.

Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena, rekao je slovenski premijer.


Ponovimo još jednom što je rekao slovenski premijer Cerar, jer znam da se koncentracija pri iščitavanju ovakovih vijesti gubi:

"Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena."

Početak kraja migrantske krize? Za koga? Za izbjeglice sigurno ne. Zatvaranjem EU granica humanitarna kriza se ne rješava već samo premješta na grčko-makedonsku granicu sa tendencijom još većeg udaljavanja od europskih očiju (i posljedično, po izreci, od srca) prema istoku. No glavno da Ceraru, kao najzapadnijoj ispostavi tipičnog EU aparatčika (sad imaju poslušnički slijediti hrvatski pandani), spašavanje Schengena ima prednost pred spašavanjem života.

Od ponoći zatvorena tzv. balkanska izbjeglička ruta

Poslušajte samo kako to zvuči, osluhnite taj zvuk: oni su sve fino "dogovorili"; "Dogovor na summitu", "početak kraja krize", "spašavanje Schengena". Banalno, zar ne? Birokratskim rječnikom stvoriti iluziju civiliziranosti, uljuđenosti, upravljanja, provođenja "nužnih" i "spasonosnih" mjera. Spas čega? Carinskog režima, EUrope, njih "uređenih civiliziranih upravljača", odnosno, pojednostavljeno do srži, same birokracije.

Eto, o tome je govorila Arendt.


Post je objavljen 09.03.2016. u 09:30 sati.