Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Cheri Cheri Lady ...


Holliday - Lake Nakuru & Lake Naivasha, Kenya, January-February 2016 from Giovanni Bocaccio on Vimeo.Polako ulazim u četvrti mjesec zanimljivog poslovnog i civilizacijskog iskustva koje zbog okruženja s, nama Europljanima, zanimljivim lokacijama predstavlja nadomjestak avanturi. U svijetu u kom živimo avanture su ugrožena vrsta, sve ih je manje, izumiru. Project manager, Kenijac John, uvijek razvuče veliki osmijeh kada otvoreno pred auditorijem ispalim kako je Immarisha uzbudljiv, pionirski projekt povijesnih okvira u čitavoj Istočnoj Africi, a za mene neka vrsta SAP Safari projekta. Njegova pomoćnica Anne, ljepuškasta i simpatična mlada Kenijka na sve to veli: “Bocaccio, ti si u srcu Kenijac.” što, unatoč različitim civilizacijskim korijenima pridonosi izvrsnoj komunikaciji i odnosima.
Višemjesečni boravak u Keniji, s povremenim intermecima u Domovini, pridonio je, zbog afričkih kolegica i kolega koji potiču ne samo iz Kenije već i iz Nigerije, Zimbabwea i Južne Afrike, zanimljivom kulturološkom upoznavanju reprezentanata Afrike južno od Sahare. Predio je to koji se ne može ni zamisliti, a kamoli razviti iz perspektive Europskih tipkovnica koje, iako to nisu, same sebe smatraju multikulturalnim članovima svjetske zajednice, jer ... To treba doživjeti, a ponekad, suočen sa specifičnim izazovima i preživjeti.
Prosječni turist primjećuje i doživljava razlike. Kulturološko-civilizacijske razlike mu mogu biti zanimljive, prihvatljive Ili neprihvatljive, ali za istinski doživljaj, preživljavanje u potpuno različitim okolnostima i njihovo shvaćanje, treba ih prije svega potpuno konzumirati. A to se može samo i isključivo boravkom na licu mjesta što omogućuje non-resident business visa.
Od svih tih iskustava za šire pučanstvo (i ne samo) blog zajednice svakako su najzanimljivija gastronomska iskustva, njihovo doživljavanje i preživljavanje. Ne biste vjerovali, ali nakon različitih iskustava, u centru 4,5 milijunskog Nairobija, zapravo je samo jedno mjesto gdje sigurno nakon podnevnog business luncha nećete trebati pomoć Linex tableta. Ono se zove Nairobi Java House i nalazi u samom centru, nedaleko od Hiltona. Drugo mjesto namjernika koji u okolini Nairobija traži gastronomsko-kulturološki doživljaj su svakako Kareen Blixen Gardes, tik uz Kareen Blixen Museum i Hemmingways Inn hotel.

Preostala pozitivna lokalno-gastronomska iskustva karakteristična su, osim za Safari i za jednostavni afrički ručak u tvornicama Klijenta koje zbog prirode posla obilazim. A kako ne bi ispao skroman, na ovom mjestu moram se pohvaliti boravcima i gastronomskim užitcima temeljenim na izvornoj afričkoj kuhinji u dva elitna Lodge-a: Sagana Gateways Resort i Aberdare Country Club, od kojih je drugi čuven po tome što je u njemu Engleska princeza provevši noć u apartmanu paviljona na drugom katu, ujutro sišla niz stubište i prošla pored Bocacciovog apartmana u prizemlju kao Engleska kraljica Elizabeta II, dužnost koju obnaša još i danas.
Poznato kao tradicionalno stanište vodenkonja, Lake Naivasha posebna je priča. Dva jezera, veliko slatko, a malo slano, u posljednje vrijeme postaju utočišta mnogobrojnih vrsta ptica koje ovdje sele s obližnjeg Nakurua. Zbog specifičnog položaja unutar Great Rift Valley, Lake Naivasha je bilo tradicionalno područje gdje su doseljavali Britanci i ostali Europljani. Kupovali su zemlju, okrupnjavali posjede i počeli su se baviti poljoprivredom, cvjećarstvom. S vremenom ih je većina otišla, ali tradicija cvjećarstva je ostala. Pa je tako u današnje vrijeme ovo područje koje čitavu Europu snabdijeva cvijećem. Jeste li znali kako 90% cvijeća koje potječe iz “Nizozemske” zapravo dolazi odavde? Pa tako na kraju atraktivan položaj, blizina dvaju rezervata (Lake Nakuru i Hells Gate), cvjećarski business, dobre komunikacije s Nairobijem i Lake Naivasha u današnje vrijeme postaje neke vrste vikend turističkog centra gdje uz obale jezera bogati Kenijci i Europljani rade i kupuju vile, a turistički resorti posjeduju svoje vlastite ZOO parkove.

Mogao bi još puno toga pisati, ali znam da nemate ni vremena niti želje čitati. Zato neću. Uz fotografije priložene su i dvije filmske produkcije snimljene na dvije svjetski čuvene lokacije: Lake Nakuru i Lake Naivasha. Iako se na Lake Nakuru ponekad može vidjeti raritet u obliku preostalih malobrojnih flaminga koji su u posljednje dvije godine (porast vodostaja u Nakuru za posljedicu ima gubitak saliniteta od koga te jedinstvene ptice poprimaju čuvenu ružičastu boju) počeli mijenjati staništa, lokacija je i nadalje poznata po bijelim nosorozima. Njima je ionako teško prići bliže, jer nosorozi imaju izuzetno osjetljiv sluh, a čak i kad bi mogli, ispred vas i njih postavljaju se naoružani rendžeri, jer … Kao što (vjerojatno) znate, bijeli nosorog je jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. No kako je Bocaccio čudotvorac, ipak će vam u jednom od videa pred očima zaplesati bijeli nosorozi, dok ćete u drugom dodatno vidjeti i snimke flaminga. Uz mnoštvo pelikana, marabua, čaplji, gnjuraca, orlova i ostalih ptica, praznik za oči i uši će vam prirediti vodenkonji i lavovi. Lavovi su snimljeni u predvečerje lova čemu svjedoče video snimke pripreme lova. Lukave zvijeri odlučile su slijediti zalutalog odraslog bivola do krda kako bi doručkovali ili ručali mladunce. Zbog toga su Simon, privatni safari vodič i Bocaccio sljedećeg jutra ustali još za mraka kako bi video kamerom ovjekovječiti krvoločne aktivnosti ali .... Kako se to ponekad događa, lovci su se pretvorili u lovine. Umjesto da četiri lava: dva mužjaka (brata) i dvije ženke love i ulove nekog bivola, agresivni bivoli su ih napadali i progonili štiteći mlade. A lavovi su, štiteći vlastita autorska prava od doživljene sramote Bocacciu zabranili objavu tih, po njih, sramotnih snimki.

Toliko za ovaj put iz Nairobija,
Meštar BocaccioLake Nakuru, Kenya, 6-7 February 2016 from Giovanni Bocaccio on Vimeo.


Post je objavljen 05.03.2016. u 22:32 sati.