Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Javno mnijenje: pesimizam i pad popularnosti Mosta

Istraživanja javnoga mnjenja često komentiram na forum.hr, topic Istraživanja javnoga mnjenja i izborne analize. Prenosim današnji komentar posljednjog istraživanja.

Sažetak:
1. Most gubi prilično, SDP malo, raste broj neodlučnih; obje glavne koalicije i dalje izjednačene.
2. Predsjednici dvije najveće i stranke i dalje su uvjerljivo najveći negativci; porasla je popularnost predsjednika vlade, a znatno opala predsjednika Mosta.
3. Ljudi su pesimistički i deprimirani.


Istraživanje provedeno 1-3. ožujka. Telefonski a ne terenski kao istraživanje CroBarometar, ali je provedeno u rkaćem periodu i rezultati odmah objavljeni, pa je ažurnije.

HRT, objavljeno danas u 10 sati: Veća potpora Živom zidu, Domoljubna koalicija ispred Hrvatska raste

Potvrđuje se trend pada Mosta i određenog pada SDP-a. Povećao se broj neodlučnih.

U odnosu na siječanj, dakle prije dva mjeseca, kad je već bila poznata koalicija, ups, pardon, sporazum zubo HDZ-Most ali prije formiranja nove vlade, Most ima -4,0% a SDP -1,4% dok je HDZ točno na istome. ŽZ ima +1,0% a HSP-AS +0,6%, ostali također s manjim pomacima.

Osim kod Mosta, to nisu veliki pomaci, još uvijek otprilike u granicama očekivanih slučajnih varijacija, pa se ne može zaključivati o nekim trajnim tendencijama.

Postotak neodlučnih je porastao, +3,7%.

Domoljubna i rastovska koalicija: ista meta, isto odstojanje

Ako pogledamo koalicije, za DK sada kaže da bi glasalo 31,4% ispitanika, za HR 30,9%, za Most 8,9%, ŽZ 4,4% i SMB365 s tadašnjim partnerima 2,3%.

Svi ostali su također uglavnom tamo gdje su i bili: IDS i HDSSB bi opet osvojili mandate u svojim matičnim IJ, ORaH bi dobio oko 1,5%, a od novih, Hrid ima 0,8%.

Ako odbijemo 13,1% neodlučnih, to bi dalo DK 36,1%, HR 35,6%, Most 10,2%, ŽZ 5,0%.

Dakle, obje vodeće stranke nešto više nego što su imale na izborima (po oko +2%), a Most nešto manje (oko -3,5%).

Živi zid nešto više, ne puno, ali oni bi s par promila pomaka na gore mogu dobiti puno, jer su u mnogim IJ bili na granici osvajanja mandata. E sad, naravno, par promila manje, i mogli bi ostati i bez onog jednog mandata. Slično Bandićevci.

Kao što sam nedavno spomenuo, na osnovu ovoga nipošto ne možemo zaključivati "aha, tako bi stvarno bilo da se sada raspišu izbori". Da dođe do prijevremenih izbora, moralo bi se nešto dramatično dogoditi (doduše, svašta se kuha u vladajućoj koaliciji rolleyes ) i to bi moglo bitno utjecati na raspoloženje birača. Oko četvrtina birača, pokazuju ranija istraživanja, donosi odluku u tijeku same kampanje, oko mjesec dana pred izbore (a 10% do 15% u zadnjem tjednu).

Ipak, svejedno ne mislim da bi došlo do nekih radikalnih pomaka u postocima glasova. Ali, 2-3% pomaka ovamo ili onamo u glasovima može donijeti znatniji pomak u broju osvojenih mandata.

Opći pesimizam

U svakom slučaju, nova vlada nije uspjela raspiriti nikakav optimizam; dapače, raspoloženje javnosti ide u suprotnom smjeru. Čak 64,8% smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a u siječnju je to bilo 49,4%. Optimisti su jedino glasači HDZ-a, a i među glasačima Mosta ima više pesimista.

Kod pitanja o tome kojeg političara smatrate najpozitivnijim, napredak je postigao Tihomir Orešković, koji se probio na drugo mjesto (prvo drži predsjednica Republike). Porastao je Ivan Sinčić, koji je s 1,1% u veljači skočio na 4,6% (očito, zahvaljujući nekim nedavnim nastupima). On je sad ispred Bože Petrova kojeg danas kao najpozitivnijeg ističe 3,4% ispitanika; u prosincu je to bilo 10,8%, nakon čega bilježi stalan pad. Milanovića bira 8,0% a Karamarka 2,5%.

Mnogo veća je prednost onih na vrhu na ljestvici negativaca: Karamarko 33,9%, Milanović 31,4%. Svi ostali za njih su sitne ribe. :D Na trećem su mjestu "svi političari", a na časnom četvrtom Božo Petrov s 4,7%.

Vladu ipak podržava 52,4% (a ne podržava 30,1%), ali ju ocjenjuju prosječnom ocjenom tek 2,3 (u veljači 2,4). To je manje nego što je prethodna vlada imala još u prosincu (2,5); u ožujku 2012, Milanovićeva je vlada imala 2,9.

Predsjednica je dobila 3,3 (što je ipak pad u odnosu na veljaču), a Sabor samo 2,3.

Na grafikonima, kliknite za veću sliku!

preferencije stranaka


preferencije koalicija


Ucjena o smijeru kretanja zemlje

Post je objavljen 04.03.2016. u 19:21 sati.