Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Nagrada za životno djelo UHA-e Hildegard Auf-Franić

ZAGREB – Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavilo je u četvrtak nominacije za dodjelu godišnjih nagrada za 2015. godinu, dok će Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo biti dodijeljena Hildegard Auf-Franić za, kako se navodi u obrazloženju, njezine nemjerljive zasluge i doprinos arhitektonskoj struci u cjelini. Osim nagrade za životno djelo, dodijelit će se još četiri godišnje nagrade: Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Nagrade će dobitnicima biti uručene krajem ožujka na godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini.
Za Nagradu Viktor Kovačić nominirani su Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru, djelo Radionice arhitekture i Vanje Ilića, Pogon mrijestilišta u Ninu Ive Letilović i Igora Pedišića i Tržnica i ribarnica u Vodicama Dinka Peračića.
Kako se ističe u obrazloženju, Muzej Vučedolske kulture "svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću". Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi, dodaje se, razvija se linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta "arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik".
Pogon mrijestilišta u Ninu, obrazloženo je, posve se prirodno "uklapa u tihi zatečeni ambijent, zadržavajući pritom neupitan industrijski karakter", a Tržnica i ribarnica u Vodicama "ispunila je potrebe lokalne zajednice u ograničavajućim okolnostima i s ograničenim sredstvima, a ujedno i iskazala neporecivu arhitektonsku poetiku" te je "obećavajuće ostvarenje koje svjedoči o tome da se način korištenja prostora zaista može poboljšati jediničnom arhitektonskom interevencijom".
Za nagradu Drago Galić konkuriraju Kuća u ulici Zelenjak u Zagrebu Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, Kuća za odmor na Silbi Ive Letilović i Igora Pedišića,
Stambeni objekt Croatel Danijela Marasovića i Filipa Pochobradskog u Zagrebu, Stambeno naselje izgrađeno po programu POS u dubrovačkoj Mokošici Krunoslava Ivanišina,
Lulzima Kabashija i Ive Ivas te Stone House Davora Matekovića u Lukovu Šugarju.
Za nagradu Bernardo Bernardi nominirani su Hotel Adriatic u Rovinju Studija Franjić Šekoranja i Studija 3LHD, Restoran i kuhinja Pine Beach Resorta u Pakoštanama Dražena Juračića i Jelene Skorup te Spomen-obilježje Gordanu Ledereru Slomljeni pejzaž podignut na lokaciji Čukur brdo kraj Hrvatske Kostajnice po zamisli Kate Marunice i Nenada Ravnića iz NFO d.o.o. i kipara Petra Barišića.
Za Nagradu Neven Šegvić nominirana je monografija "Dobrović in Dubrovnik - Adventure in Modern Architecture" Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Ljiljane Blagojević, knjiga "Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija" Tomislava Premrla, zbirka arhitekstonskih eseja "O busenu trave pod stopalom" Tomislava Pavelića te knjiga i izložba "Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije" Maroja Mrduljaša, Antuna Sevšeka i Damira Gamulina.
Kako su priopćili iz Udruženja hrvatskih arhitekata, za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini prijavljeno je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te 13 radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Sve prijavljene radove valorizirao je Stručni savjet UHA-e u kojemu su voditelj Dražen Pejković te Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko.
Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine, kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje radi poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo UHA je ove godine dodijelila dugogodišnjoj profesorici Arhitektonskog fakulteta Hildegard Auf-Franić, projektantici i znanstvenici, koja je, kako se ističe u obrazloženju, "posvećena podjednako i znanosti i praksi i organizaciji studija".
Hildegard Auf-Franić, dodaje se, sublimirala je svoja široka znanja i produktivno ih slila u ulogu pedagoga, kreatora edukacijskih pristupa i politika, i tako dala neizmjeran doprinos hrvatskom arhitektonskom obrazovanju kao i struci u cjelini.
"Usmjeravanje vlastitoga znanja i utemeljenih, profiliranih stavova u predanost novim generacijama arhitekata, i to upravo u dobi kada oni formiraju svoje etičke i estetske stavove prema arhitekturi, prostoru i društvu, istinsko je životno djelo Hildegard Auf-Franić. Nemjerljiva je to zasluga i doprinos, kako na izravnoj nastavničkoj razini, tako i na razini fakulteta, ali i na razini hrvatskih sveučilišta i arhitektonske struke u cjelini",
ističe se u obrazloženju nagrade nekretnine Zadar

Post je objavljen 04.03.2016. u 09:15 sati.