Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Nagrada za životno djelo UHA-e Hildegard Auf-Franić

ZAGREB – Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavilo je u četvrtak nominacije za dodjelu godišnjih nagrada za 2015. godinu, dok će Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo biti dodijeljena Hildegard Auf-Franić za, kako se navodi u obrazloženju, njezine nemjerljive zasluge i doprinos arhitektonskoj struci u cjelini. Osim nagrade za životno djelo, dodijelit će se još četiri godišnje nagrade: Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Nagrade će dobitnicima biti uručene krajem ožujka na godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini.
Za Nagradu Viktor Kovačić nominirani su Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru, djelo Radionice arhitekture i Vanje Ilića, Pogon mrijestilišta u Ninu Ive Letilović i Igora Pedišića i Tržnica i ribarnica u Vodicama Dinka Peračića.
Kako se ističe u obrazloženju, Muzej Vučedolske kulture "svojim je arhitektonskim vrijednostima karakter krajolika brižno očuvao, a istovremeno i neizmjerno obogatio posve novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću". Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi, dodaje se, razvija se linearno između grada i samog arheološkog lokaliteta "arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik".
Pogon mrijestilišta u Ninu, obrazloženo je, posve se prirodno "uklapa u tihi zatečeni ambijent, zadržavajući pritom neupitan industrijski karakter", a Tržnica i ribarnica u Vodicama "ispunila je potrebe lokalne zajednice u ograničavajućim okolnostima i s ograničenim sredstvima, a ujedno i iskazala neporecivu arhitektonsku poetiku" te je "obećavajuće ostvarenje koje svjedoči o tome da se način korištenja prostora zaista može poboljšati jediničnom arhitektonskom interevencijom".
Za nagradu Drago Galić konkuriraju Kuća u ulici Zelenjak u Zagrebu Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, Kuća za odmor na Silbi Ive Letilović i Igora Pedišića,
Stambeni objekt Croatel Danijela Marasovića i Filipa Pochobradskog u Zagrebu, Stambeno naselje izgrađeno po programu POS u dubrovačkoj Mokošici Krunoslava Ivanišina,
Lulzima Kabashija i Ive Ivas te Stone House Davora Matekovića u Lukovu Šugarju stanovi Zadar

Post je objavljen 04.03.2016. u 09:14 sati.