Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Wall Street pao unatoč rastu cijena nafte

Mnogi vjeruju da je cijena nafte dosegnula dno, nakon poniranja posljednjih 20 mjeseci i nakon što je pala na najniže razine u 12 godina. Stoga se očekuje oporavak cijena, ali tek postupan jer i dalje postoji znatan jaz između ponude i potražnje.
Međutim, ulagače sada ponovno zabrinjava mogućnost povećanja kamata američke središnje banke jer niz posljednjih izvješća pokazuje da situacija u najvećem svjetskom gospodarstvu nije tako loša kako su se mnogi plašili.
Postupno rastu potrošnja i inflacija, što je ponovno potaknulo nagađanja da će Fed ipak u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamata.
Fed je u prosincu po prvi puta od 2006. godine povisio kamate i najavio daljnje povećanje cijene novca. No, dok se rast gospodarstva usporavao, a inflacija bila niska, na tržištu je prevladala teza da će američka središnja banka odustati od tih planova. Sada je, međutim, ponovno uskrsnula teza o povećanju kamata do kraja godine.
Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,9 milijardi.
I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 6.097 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.353 boda.
Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,19 posto, na 9.495 bodova nekretnine Gorski Kotar

Post je objavljen 01.03.2016. u 08:56 sati.