Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015)

 photo Paranormal-Activity-The-ghost-dimension-Poster_zpsclr1jqjh.jpg

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Leila je djevojčica koja osjeća prisutnost zamišljenog prijatelja Tobyja, na što njeni roditelji počnu gubiti živce, pogotovo kad otkriju staru kameru i video snimke iz kuće stare 20 godina gdje se prikazuju razne misteriozne stvari i utvare...

 photo Paranormal_Activity_The_Ghost_Dimension-295489482-large_zps4mdtpl1x.jpg

Šesti dio (da, faking šesti) koji nam pokazuje kako se s moći kamere i FF stila može pronaći prisutnost u otmjenim bogataškim kućama, a da je pritom sve to povezano na sto nebuloznih načina. Ponovimo gradivo ovog konfuznog serijala: prvi dio je prikazao dvije sestre Katie i Kristi i gdje nevolje počinju, drugi dio vraća nas u događaje prije radnje u jedinici, trojka odlazi još dublje u prošlost, a četvorka postaje nastavak drugog i trećeg dijela. Kao da nije dovoljno zbunjeno bilo, peti dio (The Marked Ones) pravi potpuni odstup od serijala gdje se uz nekoliko manjih poveznica veže uz prvi dio navodno zaokružujući priču. No ne, šesti dio je morao naići, iako je navedeni kao Paranormalno 5 (??). Peti/šesti dio tako nam postaje nastavak svih nastavaka, najmoderniji po radnji, a gdje možemo vidjeti snimke iz trećeg dijela putem VHS kaseta. PA serijal poznat je po svojim prevelikim sličnostima među dijelovima, film je isfuran do zla boga te je poznat po premlaćivanju sličnih događaja samo zbog nesnosnih para koje im kino blagajne donose. Ovaj dio zaradio je sedam puta više nego što je u njega uloženo, no navodi se kao uistinu posljednji dio PA serijala, čemu se, ne biste vjerovali koliko, iskreno nadam. No, serijal mi je s druge strane uvijek interesantan za posvetiti mu sat i pol vremena, ono što me rijetko kad razočaralo u ovih šest filmova je da sam se nerijetko znao scimati na neke scene i da je film znao ponuditi prilično kvalitetne creepy scene, iako, budimo realni, i one su dosadile, unatoč nekim raznolikostima, serijal često zna ponavljati scareove čisto radi dojma i radi postojanosti barem nekog razloga da se publika navuče na novi dio. Šesti dio je jednako očajan kao četvrti, ne mogu se odlučiti koji je dio od ta dva pokopao serijal do kraja, no koga briga? Zarađuje se i dalje, kao da je bitno što će se u filmskoj industriji pojaviti još jedan potpuno bespotrebni projekt.

 photo maxresdefault_zpssqz7nsxe.jpg

Toby nam se kao demon pojavljuje već nekoliko puta, a ovdje je po prvi puta dobio i svoju fizičku pojavu, prikazujući se kao crna visoka tvar s grotesknim licem i s veoma dinamičnim pokretima unutar kuće. Za razliku od prijašnjih prijetnji i duhova, Toby je ovdje veoma agresivan i počinje napadati kuću intenzivno i prilično brzo. Osim solidnih efekata, postoje brojne nebulozne i glupe scene koje vas u par trenutaka doslovno natjeraju da ugasite film, jer kako se neka obitelj može i dalje držati u kući i nakon što je očigledno da će duh napraviti potpuni kaos par večeri kasnije? Ne volim horor filmove gdje se izlaz nameće i nudi, a i dalje se bira ostati na "mjestu zla". Postoji mlako objašnjenje da je svećenik upozorio da je riječ o demonima, ne o duhovima, demoni napadaju ljude, a ne kuće, pa će ih pratiti gdje god išli. Nebitna stvar, i na druge načine se može obitelj zaštititi i da to dopre do većeg broja ljudi. Stoga su te rupe u scenariju stvorile neuvjerljivost zapravo cijelog materijala. Šeme zvučnih efekata i mračnih scena pomiješanih s "hall" efektom omogućuju solidne cimalice, uvjeren sam da ćete se tijekom filma barem jednom stresti na neku scenu, čak i ako ste najtvrđi filmaš. Otprilike to je to što je održalo ovaj film na životu u mom playeru do kraja, kraj filma neću ni spominjati, tu se toliko sranja počelo događati da je jednostavno prekonfuzno i prenategnuto to komentirati. Da ne pričam da me satipolni film uspio u nekoliko trenutaka natjerati i da zijevam i da posvetim pažnju nečem drugom. Sveukupno, jako loše.

 photo para_zpsa8plij6r.jpg

Svim silama se nadam da je ovo posljednji put da gledam PA film, inače ću početi, i unatoč svom nastojanju da pogledam svaki serijal do kraja, bojkotirati ove filmove. Što je previše previše je, a nekoliko scareova ne mogu izvući serijal iz svoje neozbiljnosti prema ozbiljnim gledateljima.

Post je objavljen 18.02.2016. u 04:18 sati.