Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edoimedo

Marketing

Patuljaste ruže





Prije 2 godine za rođendan sam dobila predivne mini (patuljaste ) ruže. Željela sam ih sačuvati da dugo traju pa sam ih posadila u viksu na trajno mjesto ispod trešnje. Imaju dovoljno sunca i vlage , a nisu na onom jakom suncu preko ljeta koje prži. Rezultat se vidi sretan Ova na slici kao i ostale daju prekrasne cvijetove do kasne jeseni. Na nizbrdici iza njih posađena je lavanda i ostalo začinsko bilje ( vlasac, ružmarin, menta, neven, hibiskus...). mravi,lisne i krvave uši ne vole miris lavande i time čuvate svoj ružičnjak od tih malih napasti, ali lavanda i ruže lijepo izgledaju zajedno.

Patuljaste ruže mogu doseći visinu do 40 cm. Cvijetaju sitnijim cvijetovima , ali mogu biti i krupniji (vidi sliku) sretan , divno mirišu, ali neke nemaju miris, imaju sitnije listove nego velike ruže. Treba im barem 5 sati sunca.Veliki izbor boja. Kod mene u vrtu posađene su bijela , roza, crvena i ova "šatirana". Sade se u jesen i proljeće. Ovakav tip ruže koristi se za obrubljivanje gredica, sade se u kamenjar , za obrubljivanje puteljaka u vrtu, sade se i u velike tegle i žardinjere te se tako posađene mogu držati i uzgajati u stanu, kući ili na balkonu. Većinom su otporne na bolesti. Redovno prihranjivanje i odstranjivanje odcvalih cvijetova daju predivan grm i još ljepši cvijet. Rezidba se vrši u jesen ili rano proljeće.

Ruže nikada nemojte saditi na isto mjesto gdje su već bile ruže. To je staro pravilo. Ruže koje posadite u "umorno tlo " slabije rastu. Ako želite ruže na istom mjestu gdje su bile i stare onda morate izmjeniti tlo do dubine dvije štihaće , ili ruže zasadite na drugom mjestu.

Svi znamo da se cvijetovi ruže koriste u kozmetičke svrhe za kreme , parfeme , ....ali isto tako mogu se koristiti i u kuhinji pod uvjetom da nisu špricane kemikalijama . Sjećam se da je moja pokojna baka radila od mirisnih latica ruža sokove i likere. Isto tako možete imati lijepu dekoraciju u svojoj limunadi , soku ili nekom drugom osvježavajućem piću. E sad se vi pitate kako. Vrlo jednostavno u posudicu za led stavite latice ruže, list ili male sitne pupoljke , zalijte vodom i stavite u škrinju. Dobili ste dekorativne kocke leda.


Post je objavljen 22.02.2016. u 22:13 sati.