Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Magla Avalona 1

Začarani otoci Atlantika

Dakle, Morgana je velika zagonetka u legendi i pričama koje su ispričane o kralju Arthuru. Nitko ne može točno odrediti tko je ona bila zapravo: jedna od sestara, jedna od kraljica, ili možda jedna od Dama od Jezera. U ovoj priči sada više ni Athumanunh sa sigurnošću ne može potvrditi koja je zapravo uloga Morgane, osim možda, da bez nje priča uopće ne bi imala mističnost i sveprisutnu opasnost.

Upravo Morgana cijeloj toj zagonetnoj priči daje karakterističnu 'keltsku nit' jer njezina dijela stalno 'proizvode' nove negativce (negativke) i to ne samo u priči o Arthuru nego i pričama koje će nastati tek kasnije. Stoga je Athumanunh pozornost skrenuo na Morganine čarobne moći pomoću kojih ona zapravo vješto prikriva svoje ciljeve, ali i ulogu u cijeloj priči.

 photo ATHU triangulacija.jpg
Athumanunhova 'triangulacija ' Avalona

Morgana može promijeniti izgled čime je i Athumanunha zbunila kad se 'incestno' upušta u ljubavni odnos s Arthurom. U tom trenutku ona je zapravo Camille (nije Guinever kako kasnije neki prikazuju). Naime, Arthur je bolestan i u groznici već stigao k Morgani, pa ako Athumanunh malo 'pozove' u pomoć anagrame zar to onda nije 'cam' 'ille' (došao je bolestan – po Athumanunhu) ...

No, dobro. Vratimo se 'jezerkinjama' za koje sada opet Athumanunh pouzdano zna da su bile dvije i to Nymue i Nynive (koja je od njih Vivien Velika svećenica Avalona Athumanunh tek trba otkriti). U početku Athumanunh 'nasjeda' na čaroliju Morgane (no, Athumanunha u stopu prate i ljubomorno čuvaju njegovi odani i vjerni Vitezovi vjetra u čija srca Morgana nikako ne može proniknuti), pa je uvjeren da je Morgana jedna od 'jezerkinja' što je potpuno pogrešno.

Naime, Athumanunh je opetovano neoprezan i zaboravlja da je u ovoj priči ljubav zapravo negativna, ljubav je ovdje izdaja! Zašto izdaja pitat ćete sada Athumanunha. Jednostavno, Athumanunh će to pokušati objasniti kroz odnose Merlin – Nyneve, Morgana – Urien i Arthur – Accolon. Zapravo radi se o ljubavi, ljubomori i izdaji.

Moćni čarobnjak Merlin 'pada' prvi jer 'ljubaka' s Nyneve (barem je on tako uvjeren), a zapravo je to Morgana koja se poslužila prevarom i zamijenila se s Nyneve. Baš kao što je Athumanunh neoprezno 'uletio' u zamku Morgane, isto, ili nešto slično, dogodilo se i Merlinu.

 photo ATHU odnos.jpg

Urien je zakoniti suprug Morgane, ali ona ga vara s Arthurovim vitezom Accolonom koji poradi toga izdaje Arthura. Ulaskom ovog 'para' u priču (kralj Urien i Morgana) nezadrživo povlače slijedeći 'par' (kralj Lot i njegova supruga Morgaus), ali nju će Athumanunh ipak zvati Anna kako je ne bi pomiješao sa sestrom.

Naravno da su ova dva kralja (iz 'Lige pet kraljeva') smrtni neprijatelji Arthuru jer izgleda da je Arthur incestno zgriješio sa svojim polusestrama, a njihovim suprugama, ali sada više nitko ne razumije koja je prava majka Mordreda. Po Athumanunhu i Morgana i Anna mogle bi to biti.

Jedno je ipak sigurno, a to je da su redom čarobnice žene, uključujući i 'jezerkinje', a samo su Merlin i Mordred 'muški čarobnjaci'. No, Athumanunh i dalje traži nit poveznicu zašto te čarobnice, zaklete protivnice viteškog reda Okruglog stola, (još je nerazumljivije Athumanunhu jer za tim stolom sjede njihovi supružnici, sinovi, nećaci, braća ...), na trenutak ipak pomažu Arthuru i 'nadmudruju' se međusobno ...




Post je objavljen 22.02.2016. u 21:32 sati.