Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Bookmark*, kratka priča

*Bookmark - dočitnica, štionik, knjižnik, knjižni označivač, graničnik, listokaz, stranokaz…

...

 photo bookmark ....jpg
photo by rU


Bookmark, kratka priča

U hladovini samostanskog atrija, pod razgranatom krošnjom stoljetne bukve, sjedio je stari redovnik s knjigom u krilu.

U dubokoj starosti, pošteđen svih redovničkih dužnosti, dane je provodio u osami, čitajući. Tog kasnog poslijepodneva čitao je tekst prstom prateći retke na listu stare raskupusane knjige. Kao i svi starci često bi zadrijemao usred čitanja. Ruka bi mu skliznula sa stranice pa bi, probudivši se, uvijek iznovao tražio redak i riječ na kojoj je zastao prije nego što ga je drijemež prevario.

Starac bi se svaki puta razgnjevio na samog sebe, na svoje malaksale tjelesne snage a potom se pokajao zbog gnjeva koji je smatrao grijehom. Slabljenje tjelesnih moći još bi i mogao podnijeti, tijela i tjelesnosti odrekao se u mladosti stupivši u strogi samostanski red. No, s gubitkom kognitivnih sposobnosti teško se mirio. A činjenica da teško pronalazi mjesto u knjizi na kojem je zastao s čitanjem, bila je pouzdan znak da mu se i te sposobnosti gase.

I tog jesenjeg poslijepodneva drijemež mu je često prekidao čitanje. Iz drijemeža ga je, slijećući mu na lice, budila jedna dosadna muha. Kad bi je mahanjem ruke potjerao s lica, muha bi sletjela na stranicu knjige, milila bi retcima kao da ih čita a potom bi se zaustavila na jednoj riječi. Starac isprva nije shvatio, no nakon više ponavljanja odjednom mu je 'sinulo' - Muha mu pokazuje ne samo redak na kojem je zastao prije nego što je utonuo u drijemež nego i zadnju pročitanu riječ!

Kako bi provjerio tu pretpostavku stari je redovnik nekoliko puta 'odglumio' drijemež a muha bi svaki put kad bi otvorio oči sletjela na stranicu i mileći retcima zastala označivši mjesto na kojem je on u čitanju zastao.


...

Kao i većina pasioniranih čitatelja i Rose je posjedovala veliku kućnu biblioteku. Fond prilično raznolik - književni klasici i bestseleri, stručne knjige i priručnici, riječnici i enciklopedije ...
Bilo je na policama i poezije i proze, kuharica, knjiga o vrtu i cvijeću, stripova i slikovnica. Neki primjerci bili su vrijedna prva izdanja, kupljena antikvarno. Dio knjiga potjecao je iz obiteljskog nasljeđa, veći dio je Rose tijekom godina kupila ili dobila na dar od prijatelja i rođaka.

Iako posljednjih godina više nije čitala mladalačkim tempom, Rose je nastavila kupovati knjige za koje su njezine police postajale pretijesne. Kupovi knjiga množili su se na podu, čekajući neko 'bolje vrijeme' u kojem će biti više vremena za čitanje. A u 'vremenu sadašnjem' Rose je ipak nalazila trenutke za čitanje. Tada bi obično čitala knjige već pročitane, no čitala bi samo odlomke, omiljene mnogo puta pročitane odlomke obilježene označivačima. U nekim knjigama to su bili listokazi u obliku trake 'ugrađene' u korice knjige, u nekima papirnati bookmarkeri sa slikama cvijeća, u nekima su ulogu knjižnog obilježivača 'glumile' razglednice, fotografije ili ceduljice, suhi listovi ili osušeni cvjetovi ...

A onda se, jednog dana, Rose vratila kući s knjigom kupljenom na uličnom štandu. Zbirka stihova na temu - ruža, ruže, ruži.
Umorna od proteklog dana (a umornom se osjećala sve češće) knjigu je te večeri samo dopola prolistala. Prije nego je knjigu odložila na noćni ormarić među stranice je uložila listokaz. Bio je posve običan, neugledan s otisnutim kalendarom protekle godine.

 photo stranokaz.jpg
photo by rU


(nastavak slijedi)








Post je objavljen 22.02.2016. u 15:11 sati.