Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Sva čuda svijeta




Amboseli, Kenya, January 2016 from Giovanni Bocaccio on Vimeo.



Kad je svojedobno davne 1936e Ernest objavio kratku novelu o Snjegovima Kilimandžara nije ni sanjao kako je zapravo njome ostavio književnu posvetu jednom od najmisterioznijih i najljepših svjetskih čuda koje čovjek uopće može doživjeti. No prevarili biste se, to nije posveta veličanstvenoj Afričkoj planini podno koje u Amboseliju intenzivno proživljavate svoj safari, već je to posveta najveličanstvenijoj kopnenoj životinji na Kugli Zemaljskoj, njegovom veličanstvu Slonu.




Karen Blixen Museum


Hemingway je bio strastveni lovac i često je putovao u Britansku Istočnu Afriku. Pa tako još i danas u Nairobiju, u neposrednoj blizini Karen Blixen muzeja, nekoć posjeda čuvene danske spisateljice koja je svoj prozni ciklus posvetila Africi, djeluje (ekskluzivni) hotel u kome je čuveni pisac odsjedao pred i po dolasku iz Amboselija, danas nacionalnog parka, a gdje je (i ne samo) on nekoć lovio lavove i slonove.





U čemu je tajna da u ranu zoru svakog dana tisuće slonova iz staništa podno Mount Kilimanjaro-a u krdima kreće prema obližnjim močvarama Amboselija gdje dan provode u druženju i prehranjivanju, da bi se pred veče počeli sakupljati u krda iz kojih potom porodica po porodica ponovo kreću u svoja noćna staništa? Osim praktičnih razloga, tajna je možda i u tome da kad ste u Amboseliju jednostavno ne možete, a ne skrenuti svako toliko pogled prema Planini, kako je zove i ne samo lokalno stanovništvo. Pogled je to od koga zastaje dah, baš kao i od dnevne seobe krda tisuća slonova koji jednako tako, baš kao i vi promatraju i uživaju o pogledu na Planinu sa snježnom kapom na vrhu.




Nekad su na ovim prostorima na slonove vrebali lovci s puškama dok danas na njih vrebaju turisti s video kamerama i fotoaparatima. Okupljanje i prolazak slonova traje satima tako da treba imati iskusnog vodiča, ali i sreće kako bi pronašli najbolje pozicije s kojih ćete ovjekovječiti nezaboravne utiske i doživjeti duhovno i mentalno sjedinjenje s Prirodom. Jednako, ponekad treba imati i hrabrosti te ostati miran, jer ... Kad na vas direktno krene krdo slonova može se dogoditi svašta. Pa je tako, vjerovali ili ne, Meštar Bocaccio morao umirivati svog privatnog vodiča da ne miče vozilo (čitaj: bježi) u trenutku kad je na nas krenulo krdo slonova. Pa su tako naša mirnoća i otvorena duša slonove usmjerili da samo prođu pokraj nas, a što je ovjekovječeno u prvoj “seobi” zabilježenoj na filmu.
Svakodnevna seoba tisuća slonova nedvojbeno je jedno od čuda ovoga Svijeta. Slonovi se kreću organizirano, u krdima i porodicama. Naprijed se nalaze izviđači nakon kojih, kad ovi dođu na sljedeću postaju okupljanja, porodica po porodica, kreće krdo. S lijeve strane (gledajući iz pravca u kom se kreću slonovi) glavnine u kojoj se nalaze ženke, mladi slonovi i bebe što se drže majci ispod skuta ide predvodnik krda kako bi s distance mogao nadzirati je li sve u redu i upozoravati turiste da paze, jer će ih inače pregaziti zajedno s vozilom. Na kraju iza krda-porodice ide “sakupljač” koji tjera zaostale pripadnike porodice da slijede glavninu. A za to vrijeme, stopu u stopu krda slonova slonove prate i jata ptica (čaplje govedarice) koje se hrane kukcima što ih slonovi uskomešaju u svom hodu. Zanimljivost u toj čudnoj simbiozi je da su s vremenom ptice naučile koristiti slona kao prijevozno sredstvo. A koliko sve to utiče ne samo na turiste, već i na same slonove, možete vidjeti pri kraju filma o slonovima u kome je ovjekovječen mužjak predvodnik koji je u svemu tome doživio i seksualnu ekstazu, na žalost snimatelja bez konkretne slonovske akcije.




Vaš omiljeni pisac je u Amboseliju proveo vikend uključujući i nezaboravnu noć u kojoj su slonovi prilazili do same ograde Serena Lodge, bungalow hotela sred nacionalnog parka. Inače ograda je pod naponom što priječi pristup grabežljivcima, pa su tako s druge strane ostale gladne hijene koje u svom pohodu na plijen noću ispuštaju uistinu divlje i neobične krike, a što je bila inspiracija za uklopiti još ponešto filmskog materijala u kratku muzičku posvetu nazvanu “Fade To Gray. Kao i obično, ovo što ćete imati priliku vidjeti je samo mali dio snimljenih materijala (nakon svakog dana na safariju Bocaccio prazni 64GB flash memoriju svoje video aparature na eksterni USB disk). Zbog pitanja muzičkih prava i posebnih dozvola na koje treba čekati želi li se film staviti na YouTube, vaš omiljeni pisac filmove instalira na Vimeo. Pa ćete se tako svi koji ih pogledate uvjeriti kako Simple Minds i Visage nikada nisu dobili ljepše, primjerenije i veličanstvenije video posvete svojih možda najboljih uradaka, posvete od kojih zastaje dah. Snimci koje ćete vidjeti, a koje su vidjeli Bocacciovi kolege nikoga, ama baš nikoga nisu ostavili ravnodušnima.

Bilježim se sa štovanjem,
Meštar Bocacco



Fade To Grey, Amboseli, Kenya January 2016 from Giovanni Bocaccio on Vimeo.







Post je objavljen 19.02.2016. u 18:34 sati.