Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KULTURA POD KAPOM SVETOG VALENTINA
Kako bih zaokružio cjelinu blagdana svetog Valentina, jednim klapskim koncertom za kojeg sam čekao četri dana kako bih pročitao dvije crtice na službenim stranicama Grada Paga, ostale portale koji se isključivo bave kulturom to činjenično ne interesira ili su odredili da taj događaj nije kultura.


Osvrtom na kulturnu baštinu koju smo doveli do iščeznuća, želim se osvrnuti na još jedno kulturno blago koje posjedujemo u gradu, a neznamo ili ne želimo iskoristiti. Sa dva posta pokušao sam skrenuti pozornost kako crkvenih vlasti, tako i župnog vijeća i na koncu svih vjernika o devastiranju i propadanju najvažnijeg kulturnog objekta u gradu, a riječ je o "Veloj crikvi" i svih oltara u toj crkvi, a posebno oltara svetog Valentina. Dok se cijeli svijet bavi blagdanom zaljubljenih i to komercjalizira na sve moguće načine, naš Paški sveti Valentin ne može pokupiti niti "limozinu" kako bi sam sebe obnovio.

Fotografiju ustupio gospodin Ivo Karavanić.

Dvije su godine prošle od prvog posta kojeg sam napisao i vapio da se pokrene inicijativa za obnovu oltara sv.Valentina, ali do današnjeg dana nije ništa konkretno učinjeno.


U međuvremenu se promijenio župnik. Bivši župnik koji je najviše brinuo o sakralnim objektima u gradu Pagu i koji ih je koliko-toliko čuvao i obnavljao don. Srećko Frka-Petešić je preminuo, on je kao zalog tome kazao: "Kada sam došao doista nisam poznavao nikoga, ali sam se ipak dobro osjećao. Od prvog dana sam počeo moliti za Pag jer je uloga molitve u mom životu velika, ona puno znači, što sam stariji sve više stječem iskustva njenog značenja i pomoći. Pag je divan, odiše poviješću i kulturom. Volim sve Pažane, bez obzira jesu li vjernici ili nisu a niti jednom nisam zažalio što sam ovdje. Imam dobre suradnike, a silno je važno za jednog župnika i suradnja sa civilnim vlastima. Zahvalan sam civilnim vlastima što možemo zajednički puno napraviti. Nešto je napravljeno, koliko puno samo Bog zna. A ljudi procjenjuju na svoj način."
Imamo novog župnika, očekujemo od njega da pokrene inicijativu i odredi strategiju kako bi se ovaj oltar kao prioritet sanirao i vratio mu se prvobitni sjaj.Post je objavljen 19.02.2016. u 11:34 sati.