Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Obmanjivanje javnosti

Na Facebook stranici općine Lučko, osvanula je nedavno "čestitka" povodom dana zaljubljenih:


(Facebook, screenshot)

Međutim, stvari navedene u dotičnoj čestitki su neistinite i nemaju veze sa stvarnošću.

Konkretno, radi se o slijedeće dvije stvari:

1. Glavna cesta koja vodi kroz Lučko, tj. Puškarićeva ulica, odnosno početak državne ceste D1, a koja je u vrlo lošem stanju (neravna i puna rupa), nije pod ingerencijom poduzeća "Zagrebačke ceste" (podružnice Zagrebačkog holdinga) kako piše u toj "čestitki", već je za njeno stanje i održavanje odgovorno poduzeće Županijske ceste zagrebačke županije, nadcestarija Samobor. Uostalom, to lijepo piše na stranicama dotičnog poduzeća OVDJE (obratiti pažnju na prvu stavku!).

2. Gornja fotografija je - fotomontaža! Pozadina je skinuta s Google Street View-a (LOKACIJA), dok je slika udarne rupe u obliku srca uzeta sa druge fotografije i montirana na tu pozadinu. Originalna snimka snimljena je negdje drugdje i također iskorištena za sličnu "čestitku" s potpisom - županijske uprave za ceste. ORIGINALNA SNIMKA

Onaj tko je objavio tu "čestitku" očito se nije porudio provjeriti sve relevantne činjenice kao što su vjerodostojnost snimke, i pitanje nadležnosti (lako moguće je snimku čak i sam montirao... op.a.). Iako je uredništvo stranice u jednoj (obrisanoj) prepisci to pravdalo "humorom", čini se da im je promaklo to da se takav "humor" može vrlo lako interpretirati na više načina - od toga da u maniri nekakve omalovažavajuće demagogije daje drugima povoda za još malo danas vrlo popularnog pljuvanja i omalovažavanja (s time da je ono upućeno na krivu adresu), pa do toga da pogrešno informira javnost po pitanju stvarne nadležnosti održavanja te ceste, pa čak i stvarnog stanja ceste!

Još ako se uzme u obzir ljudska površnost, koja se očituje u tome da ljudi makinalno stišću tipku "share" (kao npr. u slučajevima panike oko zubnih pasti i fantomskih bijelih kombija), to samo rezultira time da se takva neistina dalje širi.

Post je objavljen 16.02.2016. u 00:01 sati.