Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjenceslav1943

Marketing

GOVOR ZA POVIJEST

Dragi vođo i učitelju naš!

Preuranjena Tvoja smrt kojoj je uzrok revolverski hitac, ponovno je zavila u crninu našu drugu nam domovinu. Zavilo se u crninu grad i selo. Kao seljačko dijete, ugledao si svijet u selu, proveo si svoj život u njemu, u njemu si našao vjeru i pjesmu praotaca svojih, za selo si dao sav svoj život, u njega si uložio sav svoj trud i sav si se posvetio boljitku njegovom. Nisu Te smele poteškoće koje su na putu stajale. Išao si za svojim ciljem, pa makar protiv Tebe sve bilo. Tražio si pravdu i slobodu.
Učitelju dobri, sela su Te brzo razumjela i okupila se oko Tebe, a nakon dugotrajnog i napornog rada pristupio Ti je i grad. Napokon ove godine postao si vođa i svih takozvanih prečana koji žive u ovim krajevima. Radi svoje skromnosti, jer si bio pristupačan siromahu, seljaku i radniku, i muškarcu i ženi, i starcu i djetetu, svatko je od tebe tražio savjete i utjehe. Svaki je Tebi dolazio i svakog si Ti rado primao, a i sada evo dva tri dana je prilika svima da Te vide, ako ne živa, a ono barem mrtva.
Vođo dragi, evo došlo je mnogo tisuća seljaka i građana da Te isprate do tvog hladnog groba. Rastajemo se s Tobom tjelesno, ali Ti ostaješ u duši našoj i mi se zaklinjemo da ćemo slijediti nauk Tvoj. Ne možemo Ti naplatiti za Tvoj trud i za one žrtve koje si za nas učinio, ali ćemo zato da slijedimo Tvoju nauku, da do kraja vodimo borbu koju si započeo za pobjedu slobode, pravde i jednakosti.
Borbu ćemo voditi do kraja i sa svim sredstvima koja nam stoje za raspolaganje. Mirno snivaj sa ostalim žrtvama jer nauku slijedit će i selo i grad. Slava Tebi učitelju i vođo naš.


Ovaj govor održao je naš Daruvarčan Juro Valečić nakon polaganja lijesa s mrtvim tijelom Stjepana Radića na Miroguju 1928. godine. Ono Daruvarčan nije greška, jer je Juro Valečić za vrijeme svog života živio u Velikoj Maslenjači koja je bila u administrativnom i crkvenom sastavu u daruvarskoj općini. Danas to više nije, ali mi obični Daruvarčani ne zaboravljamo sumještane i mnoge velikane iz hrvatske povijesti jer nismo kao političari od kojih mnogi nisu ni sjena Stjepanu Radića i njegovim suradnicima.
Ove godine navršava se 150 godina rođenja Jura Valečića, jedno vrijeme potpredsjednika HSS, seljaka kojemu je bila povjerena čast da održi oproštajni govor Stjepanu Radiću, čovjeku koji je toliko toga zabilježio da se nitko u državi ne može pohvaliti da je pročitao sve ono što je on napisao. I danas sve ono o čemu je pisao bilo bi aktualno, posebno ono što se odnosi na naša sela koja pred našim očima postupno umiru. A kada jednom nestanu sela, nestat će i seljaci, a s njima će otići i sva kulturna baština koju je stoljećima ljubomorno čuvao naš seoski puk. Kada bi Stjepan Radić i Juro Valečić (1866. - 1930.) danas prošetali daruvarskim selima, sigurno bi bili žalosni. Uostalom, znaju li uopće današnji političari tko je to bio Juro Valečić?

Post je objavljen 14.02.2016. u 20:15 sati.