Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Koje su dakle smjernice hrvatske vanjske politike?

MIRO KOVAČ U BERLINU 'Hrvatska se još nije suočila sa svojom prošlošću'

UspravnicaMože li mi netko iz ovoga objasniti smjernice hrvatske vanjske politike? Da smo mi srednjoeuropska i mediteranska zemlja, plus balkanska (BiH!), to nije novost. OK, nova vlada će apsolutno podržavati HDZ BiH u svim sukobima sa političkim vođama Srba i Bošnjaka - to je jasno. I dakako, neće bit mekana prema "migrantima", oko čega se prethodna vlada eto "nepotrebno" zakačila sa susjedima.

No, recimo, mene je prvo zanimalo - što je s uspravnicom? Jer je naime to povezivanje bivših komunističkih država usmjereno dobrim dijelom protiv njemačke hegemonije u srednjoj Europi.

A recimo "Treći svijet"? Ono, ZUR (zemlje u razvoju), "emerging economies", nesvrstani? Ha-ha-ha, pa nećemo valjda pravit katastrofalne greške da gajimo nekakve odnose s Kazahastanom, Egiptom, Iranom, Kenijom i sve takvim zaludnim jelte bezveznim državama... pa mi smo jelte Europa... samo, kvaka 22 jest, da Nijemci vrlo marljivo trče u te zemlje pravit poslove. A naša poduzeća nekad jesu u tome sudjelovala... Je, djeco, znam da vam zvuči nevjerojatno, ali fakat, u svijetu su nekad INA, Rade Končar, Đuro Đaković idr. bili neka imena i čimbenik. Ne prva liga, ali solidna druga. Tu danas, ako ne možemo sami nešto prodat, možemo tražiti veze s Nijemcima. Sudjelovati s nekim dijelom u nekom poslu koji oni sklope u nekoj od ovih država.

"Obračunavanje s prošlošlu" naša je interna stvar. Ubojstvo Đurekovića nije bilo tipični događaj iz onoga doba. Tu, zaista, možemo reći "neka institucije rade svoj posao", to više nije posao ministra vanjskih poslova.


Post je objavljen 08.02.2016. u 23:06 sati.