Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Berlin ne zna što bi s Goebbelsovom vilom

BERLIN - Nekadašnja vila bivšeg nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa teret je njezinom vlasniku, gradu Berlinu, koji je odustao od toga da proda imanje kako ne bi palo u "pogrešne ruke". "Stvarno sam zabrinuta da bi imanje moglo postati mjesto hodočašća neonacista i mislim da ne smijemo riskirati", rekla je Birgit Moehring, izvršna direktorica Berlinske uprave za nekretnine (BIM) koja uprava gradskom imovinom.
Tu veliku prizemnicu, smještenu u Brandenburškoj šumi pokraj malog jezera Bogenseea, Goebbels je koristio kao vikendicu, "za bijeg iz užurbanog i bučnog Berlina". Od središta grada kuća je udaljena 40 kilometara.
Baš je grad Berlin 1936. poklonio to zemljište Goebbelsu za 39. rođendan. Hitlerov 'spin doktor' zaljubio se lokaciju i izgradio mnogo veću kuću nego što je bilo planirano. Gradnju je financirala UFA, njemačka filmska kompanija kojom je Goebbels upravljao željeznom rukom.
U luksuzno uređenoj kući, koje je imalo i privatno kino, Goebbels je primao filmske zvijezde i ljubavnice.
Dio luksuznog interijera i danas je vidljiv, poput mramorne kupaonice, ali kuća nagrizena vlagom i hladnoćom ubrzano propada, rekao je čuvar Robert Mueller
koji o njoj vodi brigu od 1984. BIM je posljednjih godina nekoliko puta neuspješno pokušavao prodati imanje. Nakon zadnjeg propalog natječaja u prosincu,
grad je definitivno odustao nekretnine Split Dobri

Post je objavljen 08.02.2016. u 10:44 sati.