Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zar samo Hrvati zaobilaze zakone?

Skloni smo vjerovati da mi Hrvati imamo odlične zakone, ali da smo ih skloni zaobilaziti. Onako, lagano, neprimjetno. Također smo skloni misliti da Zapadna Europa i Nijemci, Englezi, Skandinavci, kad se donese neki zakon ili uredba najprije promišljaju kako ispuniti zahtjeve, pa ako je nešto apsurdno, onda kreću u proceduru izmjene zakona, ali, uvijek po zakonu.

Ali, izgleda da ta naša vjerovanja baš i nisu točna. Ne mislim da griješimo vezano uz nas Hrvate, ali izgleda da griješimo za ove zapadnoeuropljane.


Da je to tako, ukazuje nam vrlo ilustrativan primjer proizvođača i distributera papirnih vrećica u Engleskoj, koji je doslovno primijenio odredbe i lagano zaobišao Uredbu o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica, a kojom je u listopadu uveden dodatni namet potrošačima u Engleskoj od 5 penija (oko 20 lipa). Tom uredbom, Engleska se zadnja priključila ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva (Škotskoj, Welsu i Sjevernoj Irskoj) u kojima je već ranije uveden namet na tanke plastične vrećice.

No, engleski proizvođač i distributer papirne galanterije "The Card Factory" u svoj distribucijski program uveo je "prilagođene" tanke jednokratne plastične vrećice na koje se ne naplaćuje propisani namet. Jer te vrećice u stvari, čitajući uredbu, nisu vrećice. Uredba definira da je jednokratna plastična vrećica tanka vrećica s ručkama.

Čemu plaćati, još i k tome trošiti vrijeme i energiju kad i ove vrećice bez ručki mogu zadovoljiti tražene potrebe.



Što želim ovime ukazati - glupavi i apsurdni zakoni, nepotrebne uredbe zasnovane na lažnim argumentima, koje ljudima bezrazložno otežavaju život, a ujedno varajući ih i praveći od njih budale, zasigurno će naići na otpor, izbjegavanje, nepoštivanje ili na snalaženje - svugdje u svijetu, a ne samo kod nas.



Izvor:
Plastics Today:
This is nota a plastic bag




Post je objavljen 06.02.2016. u 12:47 sati.