Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjenceslav1943

Marketing

Nastavak

U prošlom svom tekstu na blogu objavio sam nekoliko fotografija iz života biskupa Josipa Salača, ali bez navođenja što je na njima. Stoga za mnoge malo znači ono što je na njima zabilježeno. U nastavku dajem opis fotografija:

Na prvoj je slici fotografija kuće u Pakračkoj Poljani na čijem mjestu je živjela obitelj Salač. Brojne tragedije pratile su ovu obitelj. Od petorice biskupovih bratića (stričevih sinova) dvojica su poginula u Prvom, druga dvojica u Drugom svjetskom ratu, a i peti je stradao u jednom nesretnom slučaju. Sličan životni put imao je i biskupov otac kojem je umrla prva supruga i dvoje djece, a i sam je umro s drugom suprugom od španjolske gripe 1918. godine.

Na drugoj slici su mladi Josp Salač, kasnije svećenik i biskup i njegove sestre Milka-Emilija i Rozalija.

Na trećoj slici je kuća u kojoj je odrastao Josip Salač i njegove sestre. Ovu su kuću naslijedili od Franje Etverta koji je umro 1917. godina bez potomaka, a pošto je biskupova majka bila najbliži rod ove obitelji, oni su je naslijedili, ali tek kada su postali punoljetni. Do punoljetnosti su imali svoje skrbnike.

Na četvrtoj fotografiji je slika svećenika koji su se našli u vrijeme Drugog svjetskog rata u Daruvaru. Stoje: Vinko Munda (slovenski svećenik koji se sklonio u Daruvaru), Branko Birt, Filip Homolka i Tomo Kelenc. Sjede: Petar Šeb, Mijo Ettinger, Josip Salač i Drago Kuže.

Peta slika: Nadbiskup Stepinac u pratnji Salača i drugih svećenika u Daruvaru 1939 godine.
Šesta lika: Daruvarski župnik Mijo Ettinger.
Sedma slika: U obitelji Salač svi su bili ljubitelji glazbe.
Osma slika: Kip Ivana Nepomuka u Donjem Daruvaru.


Post je objavljen 03.02.2016. u 17:55 sati.