Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nepotizam vs. Sposobnost

Pojava nepotizma je odavno poznata u politici. Taj pojam koji inače dolazi od latinske riječi nepos, nepotis (nećak/unuk/rodbina) označava davanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji, rodbini i prijateljima, gdje stručnost ne igra odlučujuću ulogu, ako je igra uopće.

Takvih pojava ima i u fotografskom svijetu!

Događa se da fotografski posao ne dobije sposoban i vrhunski fotograf sa godinama iskustva, već nego neki rođak ili prijatelj, bez obzira na svoje fotografsko znanje i sposobnost od kojeg se pokušava napraviti "instant (fotografsku) zvijezdu".

Prije cca godinu dana moglo se čitati famu o "najmlađem playboyevom fotografu", tj. maloljetniku koji je, čini se zbog prijateljskih i rodbinskih veza angažiran za snimanje 18+ sadržaja (od kojih su neki stvarno objavljeni u Playboyu), a gdje su rezultati, tj. na internetu objavljene fotografije bile ispod svake razine gledljivosti i dobrog ukusa.

No nedavno se dogodila slična situacija. Sin poznatog nogometaša Davida Beckhama, Brooklin Beckham (16), angažiran je za snimanje jedne reklamne kampanje. Štoviše, čitavo snimanje je praćeno putem društvenih mreža, što je naravno, samo na račun njegovog imena (a ne sposobnosti!) rezultiralo velikim brojem "pratitelja" (što je naravno u interesu marketinga).

No to je razbjesnilo mnoge profesionalne fotografe, ali i druge ljude u reklamnoj industriji.

David Beckham’s Son Just Shot a Burberry Campaign, and Photographers Are Pissed

Inače, po onome što je objavljeno (na gornjem linku), kvaliteta Beckhamovih radova je doduše iznad razine onoga što snima "najmlađi playbojev fotograf", ali ispod razine kvalitete kakve bi trebale biti fotografije za neku reklamnu kampanju. (Mogu se na objavljenim fotografijama uočiti neke početničke greške u kompoziciji i kadriranju, a koje u takvoj vrsti fotografije ne prolaze! op.a.).

Post je objavljen 02.02.2016. u 00:01 sati.