Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati



Dani teku svojim tokom. Preko tjedna posao, pa za zabavu (pre)ostaju vikendi. Kako Nairobi ne pruža bog zna kakve mogućnosti, vikend je pametno iskoristiti za posjetu nekom safari parku. A njih je u Keniji zaista mnogo. Problem obično nastupa zbog činjenice da je Kenija ogromna - rod krajnjeg juga pa do sjevera zračna udaljenost je otprilike kao od krajnjeg juga Peloponeza u Grčkoj pa do Beča u Austriji. Pa tako od Nairobija do nekog safari parka treba minimalno nekoliko sati vožnje što se na lokalnim cestama koje skreću prema tim zonama obično pretvara i u koji sat više.



Nairobi je prepun “agencija” koje se bave pružanjem safari usluga i koje s vremena na vrijeme na specijaliziranim Internet stranicama oglašavaju svoju ponudu. Kenija, kao i čitava Afrika, isprepletena je (plemenskom) povezanošću što se, kada se radi o državi, naziva korupcijom. Kod safari agencija se to naziva lobijem. Odlučite li se za najjeftiniju ponudu na kraju shvaćate kako usprkos oglašenim ponudama sve se one na kraju svedu na isto ako računate razinu usluge. Tako me je prošlogodišnji jednodnevni izlet u Nairobi Nacionalni park koštao gotovo kao dvodnevni u Masai Mari. Razlika je što sam u NNP imao privatnog vodiča dok sam na drugom bio u grupi. Poučen iskustvom za sljedeći u Amboseliju sam opet angažirao privatnog vodiča. To sam, naravno, dobro (pre)platio jer ... Želiš vidjeti nešto posebno, nešto što se ne viđa često. A to možeš jedino ako nisi u grupi ili ako je u njoj najviše dvoje troje sličnih afiniteta i u suradnji s vodičem na licu mjesta, prema situaciji radiš "ratni plan" što i kada (u koje vrijeme) vidjeti odnosno, snimiti. Zovite to kako hoćete, ali kao što bi se reklo: “Prilagodi se ili umri.”, pa ako si zadovoljan vodičem (ne agencijom jer ona te uvijek prevari), na kraju ture mu daj napojnicu. Možda ćeš sljedeći puta direktno koristiti njegove usluge, pogotovo jer imaš broj njegovog mobitela.



O Masai Mari ne treba trošiti previše slova. Na granici s Tanzanijom, rezervat predstavlja sam gornji vrh Serengetija. Od Nairobija je udaljen cca. do pet sati vožnje. Prva stanica na kojoj vas iskrcaju nalazi se na dijelu ceste što se s vrha litica koje okružuju dolinu Velikog Afričkog rasjeda (Great Rift Valley) spušta u nizinu. Prizor je dojmljiv, čak i kad vas agencija ne provoza dijelom gdje se stijene gotovo okomito strmoglavljuju u nekoliko stotina metara duboku dolinu.

Počevši od Naroka, ulazite u područje koje nastanjuju Masai. Masai žive podijeljeni između dvije susjedne države - Kenije i Tanzanije. Površine gotovo Slovenije, Serengeti je neusporedivo veći od Masai Mare. Ipak, razlika u doživljaju je što se Serengetiju životinje mogu promatrati isključivo s cesta dok im u Masai Mari prilazite u neposrednu blizinu. U oba slučaja nije uputno izlaziti iz vozila bez obzira na to što su životinje u Masai Mari navikle na posjetitelje. Kako bi pružili zaštitu i mogućnost dobrih snimki, safari vozila na krovu imaju podest koji se podižu čim krenete na zabavnu vožnju (game drive) jer … Ponekad se ipak dogodi da životinje iz raznoraznih razloga napadaju.




Amboseli se nalazi na samoj granici s Tanzanijom iz koje ga nadvisuje veličanstveni Kilimanjaro. Puno je manji od Masai Mare, ali je poseban zbog tisuća slonova i vodenkonja u jezeru i močvarama oko njega. Za nosoroge treba potegnuti do udaljenog Aberdarea, dok je Lake Nakuru poslastica za ljubitelje ptica (flamingosi, pelikani, ...) i vodenkonja.

Postoji zlatno pravilo što ponijeti kad idete na safari u Afriku: prvo cijepljenje, a potom opskrba lijekovima - aspirin, tablete protiv malarije, izosan za dezinfekciju vode (u Zagrebu se prodaje u prahu, apoteka preko puta Importanne galerije), linex tablete za želučane smetnje (dok se ne adaptirate na lokalnu hranu), sprej protiv komaraca (faktor 4). Zatim oprema - baterijska svjetiljka (uključujući rezervni paket baterija), čutura za vodu, metalna čaša, pribor za jelo, ručnik, pribor za osobnu higijenu, WC papir, vlažne maramice i dobar nož. Od odjeće: lagana trenirka, par majica ili laganih pamučnih košulja s kratkim rukavima, rezervne hlače, kišna kabanica, rezervno donje rublje i čarape. Visoke sportske (nepromočive) cipele i sandale su obavezne. Na safari nosite ruksak i samo ono što u njega stane dok ostatak opreme ostavljate u Nairobiju.



Na safariju se spava po kampovima. Bez obzira jesu li “luksuzni” ili “budget”, kampovi se obično nalaze na rubu parka. Ponekad ih se može naći usred parka, ali to se uvijek dodatno plaća, bez obzira na to što je komfor možda manji nego u onih izvan parka. Plaća se i ulazak u park: Masai Mara i Amboseli 80US$, Lake Nakuru 90 US$. Od deset uvečer do pola šest ujutro u kampu unutar parka obično je mrak - redukcija struje, ali ako ste u luxury kampu za skupo plaćene novce vam ipak ne mogu priuštiti redukciju struje. Tako recimo u Serena Lodge (Amboseli) za razliku od budget kampova u kojima samo slušati riku zvijeri (lavovi, hijene) i frktanje slonova, iste možete i vidjeti na granicama kampa koje su zaštićene žicom pod električnim naponom (prema parku su okrenuti reflektori koji osvjetljavaju prostor i samim time privlače životinje. Kako se u blizini nalaze životinje, ako ste voljni, u budget kampu se možete pridružiti Masajima koji noću uz vatru čuvaju straže. Uz njih su psi koji upozoravaju na blizinu predatora, a ako treba, pri ruci se ponekad nađe i vatreno oružje, ali u kampovima više kategorije. U svakom slučaju, ma koliko platili noćenje, ukoliko ste avanturističkog duha, doživljaj “divlje” Afrike noću će vam biti podjednako dobar i uzbudljiv. Baš kao da ste u savani. Zvukovi iz parka koji vas okružuje, apsolutni mrak koga razbija svjetlost što je baca plamen vatre i sjaj zvijezda na nebu. Lovačke i ine priče, sve u svemu, intenzitet utisaka i doživljaja.



Hrana na safariju obično je tipično afrička - kuhana i nešto je na što se lako navikavate, jer poslije nje nemate želučanih problema. Riža, grašak, mrkva, grah, krumpir, zelje, mukimo (pasirani krumpir sa zelenjem, na primjer sukuma wiki), zelje, pogača, špinat, afrička kokoš, afrička govedina … Sve kuhano s minimumom masnoće. Za desert voće - lubenica, mango, (zeleno-žuta, originalna) afrička naranča boje), (male) banane i štošta drugo. Voda je u paketu dok se bezalkoholno i alkoholno piće dodatno plaća. Ipak, bez obzira na sve to, vaš omiljeni pisac u ruksaku obično nosi malu bocu škotskog viskija (kupljenog u Nairobiju). Doručkuje se, ruča odnosno, večera u restoranu kampa gdje se i naručuje piće. Razlika između budget i luxury kampa je u tome na kojoj razini vas poslužuju i što je hrana ipak malo više prilagođena zapadnjačkom stilu, a nađe se ponešto i za vegetarijance i za azijate.. Za cjelodnevne vožnje po parku dobiva se “lunch package”, pa dodatni osobni pribor za jelo dobro dođe. U restoranu je dostupna i televizija. Imate li GPRS USB stik (Safaricom, Kenija) na Internetu ste s laptopom i bez struje, dok luxury kampovi imaju i slabašni Internet uglavnom upitne dostupnosti. Po potrebi u kampu punite baterije video kamere, foto aparata ili laptopa.



Glavne zabavne vožnje na kojima životinje ponekad možete vidjeti u akciji su one u cik zore ili pred sumrak. Vrijeme je to kada predatori izlaze u lov pa ako ste miljenik sreće vidjet ćete i snimiti nešto posebno. Preko dana predatori se odmaraju uživajući s mladuncima u porodično - plemenskoj atmosferi čopora prepunoj međusobne povezanosti, a što možete vidjeti u priloženom filmu montiranom iz video klipova snimljenih u Masai Mari. Sve ostalo je samo uzalud potrošeno vrijeme koje vam agencije naplaćuju. Vozač "glumi" da traži životinje i u toj glumi teče vrijeme. Ponekad se zaustavi pored pokoje ptice u grmu ili uzvikne: "Pogledajte na desno, .....". Sve u svemu, kada birate safari, prvo pažljivo proučite u koje se vrijeme ide u obilazak parka, jer svaka vrsta životinja ima svoj raspored "ukazanja" čime ćete izbjeći iznenađenja i razočarenja.

Zavisno od parka, imat ćete priliku vidjeti različite životinje. Svi će vas voditi da vidite “Big 5”: lavove, geparde, leoparde, slonove i nosoroge, ali … Za vidjeti sve njih trebate barem nekoliko dana, obići nekoliko parkova i uz to imati puno sreće jer … Snimke leoparda koje je vaš omiljeni pisac uhvatio zaista su rijetkost. Ljepotan je uhvaćen kako se nakon prežderavanja lijeno odmara na stablu. Ipak, ne brinite. Svi vodiči su povezani i u vozilu imaju radio uređaj te (uglavnom) javno objavljuju zanimljivu lokaciju gdje su primijetili predatora ili neko zanimljivo stvorenje, što je na safarijima običaj. Problem je samo je li vaš vozač (vodič) otišao predaleko kako bi na vrijeme stigao na mjesto sastanka gdje je tulum.



O safarijima bi se još moglo puno toga pisati, ali to ostavljam za neku dugu priliku. Jednako, iskustva u susretima s Masajima. Ovaj puta prilažem fotku triju Masajki iz vozila koje su nam na ulasku u Masai Maru pokušavale prodavati sve i svašta. Fotku sam platio 5 US$, dolar za svaku damu, plus dva dolara za mali rezbareni suvenir.

Na kraju bi bio red najaviti video napravljen iz snimki u Masai Mari (fotografije u postu su iz Amboselija i Masai Mare). Dvanaest minuta i pedeset tri sekundi izbora koji se ne viđa svaki dan. Sve uz vedru glazbu zbog koje su mi na YouTube-u blokirali zvuk, pa vam ovdje prilažem cjelovito rješenje (slabije kvalitete zvuka) s alternativnog kanala. Pjesma “Adventure of A Lifetime” veliki je hit, pa možda Chrisu Martinu i društvu iz Coldplaya ponudim da umjesto svog, za promociju koriste moj video. Svima koji su ga imali prilike gledati, uključujući profesionalne safari vodiče i kolege s posla, video se izuzetno sviđa, pa nema razloga ni da se vama ne svidi. Osobno mislim da je ovo the coolest video u čitavoj povijeti bloga.hr, a vi me razuvjerite. smijeh

Sa štovanjem iz Nairobija pred još jedan safari viked (Lake Naivasha),
Meštar Bocaccio


Masai Mara 16 to 17 January 2016 from Giovanni Bocaccio on Vimeo.






Post je objavljen 29.01.2016. u 17:46 sati.