Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Računalni program AlphaGo pobijedio Fan Huija (2p), europskog prvaka u gou, rezultatom 5:0

Srijeda, 27. siječnja 2016. godine, ostat će zasigurno zapamćen kao povijesni dan za go. Sama činjenica da je Fan Hui (2p), aktualni europski prvak u gou izgubio svih pet partija od računalnog programa AlphaGo kojeg je razvila tvrtka Google DeepMind (zanimljivo, Google je tvrtku DeepMind kupio prije točno godinu dana) i nije presudna vijest. Pravi test, ekvivalentan pobjedi programa DeepBlue nad svjetskim šahovskim prvakom Garijem Kasparovom 1997. godine, tek se treba dogoditi: meč s Lee Sedolom (9p), jednim od najboljih svjetskih igrača u zadnjih 10 godina, planiran je za 8. ožujka 2016. godine. Nagradni fond je sitnica od milijun dolara za pobjednika.

Sljedeća slika pokazuje procjenu odnosa rejtinga za računalne programe i određene kategorije igrača. Pitanje je samo kojom brzinom računalni program može "učiti" i do koje razine može povećati svoju "snagu".
Najvažnija stvar koja se dogodila 27. siječnja 2016. godine je do sada nezapamćeni interes svjetske javnosti za igru go ("najveći izazov za računalne programe i umjetnu inteligenciju").

Prvo, naslovnica najvažnijeg znanstvenog časopisa na svijetu "Nature" prikazuje go-ploču uz veliki naslov "All Systems Go" uz urednički uvodnik pod naslovom "Digital intuition" kao i znanstveni članak pod nazivom "Mastering the game of Go with deep neural networks and tree search", kojeg potpisuje ukupno 20 autora.Članak u časopisu Nature

Drugo, vijest je istog dana objavljena u svim mogućim svjetskim medijima s manje-više zanimljivim pozitivnim komentarima o samoj igri:

Vijest na stranicama časopisa Nature,
MIT technological review,
Wired.com,
Bloomberg,
Scientific American,
Službeni Google blog,
The Guardian,
Le Monde (na francuskom, ali pametni znaju čemu služi Google Translate)Osvrte su objavili i Financial Times (vijest na ft.com), International Business Times (IBM Times), Zeenews India (Članak), The Economist (članak), kao i bezbrojni drugi mediji na svim mogućim jezicima.

Naravno, zanimljiv je BBC s dosta video materijala: http://www.bbc.com/news/technology-35420579.

Britanska go federacija objavila je također zanimljive vijesti:
Press Release

Američka go federacija objavljuje članak pod naslovom "Game Over? ... " s poveznicama na sve partije meča:
https://www.usgo.org/news/2016/01/alphago-beats-pro-5-0-in-major-ai-advance/

Irska go federacija objavila je i poveznicu na televizijski komentar:
http://www.irish-go.org/2016/01/28/google-deepmind-alphago-defeats-fan-hui-5-0/

Zanimljivi članci se mogu naći i na drugim blogovima o gou:
https://gogameguru.com/alpha-go-fan-hui/
http://gooften.net/2016/01/28/the-future-is-here-a-professional-level-go-ai/

U Hrvatskoj su vijest objavili na:
http://net.hr/tehnoklik/vijesti-tehnoklik/umjetna-inteligencija-racunalo-bolje-od-profesionalca-u-najkompleksnijoj-igri-na-svijetu/,
Jutarnji list,
http://www.bug.hr/vijesti/umjetna-inteligencija-pobjeduje-gou/150049.aspx
Jutarnji nastavlja: Google vs. Facebook

Treće, ovu erupciju informacija o gou treba svakako zahvaliti činjenici da su "u igri" odjednom najbogatije svjetske mega-korporacije. Izgleda da su u utrci tko će prije razviti dovoljno dobar računalni program za go sudjelovali Google i Facebook (možda i još neki veliki igrači). Pomalo to podsjeća na utrku između Engleza i Norvežana u osvajanju Južnog pola 1911. godine...

Mark Zuckerberg piše o gou (naravno na Facebooku)

Nekad je šah bio privlačan kao hladnoratovska igra (meč u Reykyaviku 1972. u kojem je Robert James Fischer pobijedio Borisa Spaskog). U gou tako nešto teško možemo zamisliti (iako su "borbe" između kineskih i japanskih veličina u prvoj polovici 20. stoljeća rezultirale izvanrednim književnim djelima i filmovima).

Međutim, novi uzlet, naročito na zapadu, šah doživljava 1997. godine kad je meč između računalnog programa DeepBlue (kojeg je razvio IBM) i Garija Kasparova izazvao pravu senzaciju i lavinu vijesti i članaka o igri koja do tada u zapadnim zemljama nije bila naročito važna (naročito sponzorima).

Vidjet ćemo vrlo brzo koliko dugo će medijska pažnja potrajati i koliko će dodatnog interesa javnosti, sponzora i novih igrača generirati ...

Damir M.Post je objavljen 28.01.2016. u 21:10 sati.