Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tužno stanje progresivnog civilnog društva u Hrvatskoj

Ovakve stvari me deprimiraju. Pokazuju slabost (progresivnog) civilnoga društva.

16-01-22- Platforma 112 prosvjedPred Saborom stotinjak ljudi prosvjeduje protiv predloženog ministra kulture.

Posljedica strateških odluka civilnodruštvenih aktera ("Akteri bez društva", kako je naslov knjige Srđana Dvornika) iz 1999. i početka 2000, kad se, kako sam pisao više puta, dinamika društvenih pokreta skrutila u statici "trećeg sektora". (Nije da zamjeram nekadašnjim suborcima što su brinuli o karijerama, došavši u srednje godine... Shvatljivo, a ja sam si sam kriv za svoje mentalne probleme i karijerne promašaje.)

GONG je 1999 bio mobilizirao nekih 2-3 tisuće volontara, kasnije je postao profesionalna organizacija (ne znači da ne radi dobre stvari) a ljude mobiliziraju katoličke udruge (koje su naučile tehnike javnog zagovaranja i menadžmenta nevladinih organizacija, što se studira i na Bogoslovnom fakultetu).

Tako sad imamo Platformu 112, koja okuplja 60 »organizacija civilnoga društva«, a ne može nikoga mobilizirati (uglavnom ni ne pokušavaju). Na prosvjed dođu profesionalci zaposleni u udrugama i nekoliko prijatelja.

A kad se uspjelo masovno mobilizirati ljude u prosvjedima za Cvjetni trg i Varšavsku, 150 nas se dalo uhititi, 50.000 potpisalo peticiju... a nakon završetka, sve se raspršilo, energija je nestala, za godinu dana nitko više to nije ni spominjao, upravljanje prostorom uopće nije bila tema na lokalnim izborima. (Za socijalnu energiju ne vrijedi zakon održanja - može se stvarati i isčezavati.)

(O ovoj temi pisao sam u radu Ekološki pokret u Hrvatkoj 1990-ih (s pogledom iz 2013), objavljenom u časopisu "Ekonomska i ekohistorija", god. X/2014, broj 10, str. 41-93, poglavlja 3.6. i 4.1.)

Crtica iz povijesti: na dan prve sjednice prvog višestranačkog hrvatskog sabora, 30. svibnja 1990., bio sam na prosvjedu protiv najavljenog ministra energetike pred zgradom Sabora. Bilo nas je ukupno - dvojica. :-D Ali odradili smo posao, podijelili prosvjednu izjavu (umnoženu na šapirografu) većini saborskih zastupnika koji su dolazili. Pokušao sam je dati i saborskom zastupniku Franji Tuđmanu, ali sam dobio laktom u rebra od njegovog tjelobranitelja. belj

Ah, da... Tja, i ovaj siječanj 2016. će jednom biti "dobra stara vremena". sretan

Post je objavljen 22.01.2016. u 12:08 sati.