Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Opet malo sijanja panike po Facebooku?

Na Facebooku se svakodnevno pojavljuju svakojaka "upozorenja", no najčešća su ona u vezi opasnosti od pedofila i otmicama djece. Ta upozorenja se često periodički šire na razini spama, jer mnogi uplašeni i površni korisnici bez ikakve prave provjere olako pritišću tipku "share", uvjereni da time čine nešto korisno. Puno češće samo potpomažu širenje neke vrste panike (npr. antipedofilske histerije) i ljudske gluposti.

Tako je (meni osobno, op.a.) na Facebooku nedavno iskočila slijedeća slika:


(autor nepoznat, izvor: Facebook)

Nakon upisivanja imena obje grupe koje se spominju u tome "upozorenju" u Facebookovu tražilicu, oba upita vratila su - nula rezultata. Dakle, te grupe koje se spominju - ne postoje! (screenshot: upit prvi, upit drugi)

Kako vrijedi univerzalno pravilo da se na internet ne stavljaju slike koje se i inače ne bi pokazivale potpuno nepoznatim osobama, svaki iole inteligentan roditelj neće stavljati previše privatne fotografije (ili podatke) na internet ili Facebook. Bilo takvih upozorenja ili ne. (Naravno, postoje i izuzetno neinteligenti roditelji koji po Facebooku kelje sve i svašta od svoje djece, ali bi najradije linčovali svakoga tko u njihovom smjeru na ulici uperi neku spravu za snimanje, op.a.)

Međutim nedavno se po Facebooku počela ponovo pojavljivati upozorenje o bijelom kombiju.

Prvo se pojavilo "upozorenje" od strane jedne žene koja je tvrdila da je "netko iz bijelog caddy-ja pokušao oteti njeno dijete", da bi se nedugo zatim pojavilo i "upozorenje" sa fotografijom jednog bijelog kombija (ne caddy-ja!) sa vidljivom registarskom oznakom(!), a koji navodno pripada nekome tko otima djecu, no slika ne prikazuje ništa drugo osim tog (parkiranog) kombija, a još manje da prikazuje sam navodni pokušaj otmice. No svejedno je dotična stvar (u trenutku pisanja članka) podijeljena gotovo 4000 puta!


(screenshot, Facebook)

Odmah se nameću pitanja:

1. Zašto se to uopće poteže po Facebooku, umjesto da se alarmira policija? Očito je postoje ljudi koji su uvjereni da "policija ništa ne radi" jer su do sada svi izvidi vezani uz slične prijave, a koje su objavljene u medijima, pokazale da se radi o neutemeljenim i lažnim prijavama (nit je bilo otmica nit su uočena niti snimljena sumnjiva vozla na prijavljenim lokacijama), a što neki jednostavno ne žele prihvatiti, te misle da se takve stvari rješavaju samoinicijativno preko Facebooka. Time ne samo da ne čine ništa konkretno već i otežavaju policiji posao (i kriminalci imaju pristup internetu!).

2. Kako osoba koja je lansirala ovu "obavijest" uopće može znati tko je vlasnik kombija te tvrditi da je vlasnik "registrirani pedofil"? Poznaje li dotičnoga osobno ili...? Naime, registar pedofila je tajni registar u čiji uvid imaju samo određene državne službe (policija, sudstvo, isl.), te se izvod iz njega može dobiti samo ako netko dokaže da traži posao koji uključuje posao s djecom (potvrda da nije u registru). Običan građanin ni na koji način nema uvid u taj registar. Isto tako, znati tko je vlasnik vozila prema broju na registarskoj pločici može samo policija, a ne obični građani (osim ako vlasnika poznaje osobno).

3. Je li osobi koja je snimila sliku i/ili objavila dotično "upozorenje" možda palo napamet da se takvom objavom zapravo igra sa nečijim životom? Naime, takve javno iznesene optužbe (to da je netko pedofil, ali i bilo što drugo) su vrlo ozbiljne i lako mogu rezultirati time da i netko potpuno nedužan nastrada od starne nekog samozvanog istjerivača pravde! (Sjetiti se samo koliko je bilo napada na fotografe, jer je netko bio uvjeren da ovi snimaju djecu, a za koje se kasnije utvrdilo da su potpuno nedužni!)

(Usput, ako se ustanovi da je osoba u čijem je vlasništvu taj kombi, zapravo nedužna, a ona zbog te objave bude imala bilo kakvih problema poput prijetnji, fizičkih napada, ona može uz malo boljeg odvjetnika, na račun tih javno iznesenih lažnih optužbi, tj. klevete i povrede prava osobnosti, iskamčiti popriličnu odštetu od onih koji su to objavili.)

I da, za kraj još jedna stvar s Facebooka (obavezno pogledati!)...
LINK

Čini se da je i ovaj slučaj "bijelog kombija" samo još jedno širenje panike.

Post je objavljen 21.01.2016. u 17:34 sati.