Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Crna legenda šume Hrastibor 11

Božanski ljubavni zagrljaj boga Inti i božice Quilla

'Pokušaj, slobodno pokušaj s 365 dana koliko je tebi poznato iz tvog kalendara. Moraš doći na isto, jer Inti voli Quillu' Opetovano se umiješao simpatični Cava Tupac, a Athumanunh posramljen poput dječaka u školi krene računati (365 : 12 = 30,42; 365 : 20 = 18,25; 365 : ... (Cava Tupac podigne obrve, Athumanunh primijeti i nesigurno izusti) ... : 13 = 28,10).

 photo AIQ.jpg

Simpatični Cava Tupac zaplješče. Athumanunh je otkrio dane 'Inka kalendara' i sve se matematički slaže. No, zašto je tih trideset 'trkača' u kodu Kalasasaya vrata i zašto su oni godine, a ne dani?! Jednostavno, Athumanunh opet zapinje, a Cava Tupac pokazuje kondore, Athumanunh ne razumije, pa kondore je već iskoristio ...

Sada Cava Tupac uzima Athumanunha pod ruku i vodi ga do stupova, pa mu mirno objasni: 'Vidiš, Sunce mora 'optrčati' cijelu tu, kako je nazivaš, 'ekliptiku'. Za to vrijeme Mjesec graciozno korača. Dok moćni Inti stane na 20-tom stupu, a to je sada 'veliki Virakocha' počinje proljetni ekvinocij. Sve se budi, a Inti žudi za zagrljajem Ouille, pa je jednostavo pričeka u onom tvom 13-tom 'posuđenom mjesecu'.

Athumanunh opet razumije i računa (Godina je 20 sunčana podijeli se s 13 mjesečevih mjeseci i to je 1,5. Ako sada Athumanunh pomnoži 1,5 puta 20 dobit će tih 30 'inka trkača' ili 'božanskih glasnika' ...)

Ako Athumanunh pogleda opet na kondore razumije 20 parova po dvije glave (možda Sunce i Mjesec, a možda Inti i Quilla ...) ima 40 glava koje može dijeliti s 13 mjeseci Mjeseca iz 'ekliptike' i dobit će broj 3, a upravo su u tri reda po pet 'trkača' 'flankirala Virakochu' i tako traje i traje 'Inka kalendar' ... sve dok Inti ljubi Quillu ..., a Athumanunh ide dalje još malo lutati po ovoj priči da bi napokon odgovorio i objasnio što se to Inkama dogodilo, zašto ih je pogodila 'Crna legenda' koja prati strašne konkvistadore ...



Inka Chasquis - 'glasnici trkači', Athumanunh 'poštari'

Post je objavljen 20.01.2016. u 22:11 sati.